Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Pre-Release Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-22-2017, 11:09 AM   #81
MT_
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Moscow, Russia
Posts: 54
Default Source vector images

Quote:
Originally Posted by White Tie View Post
Here is a rebuild of the Default 5.0 theme
Could you share the source vector images used for creating the 2x theme? Thanks.
MT_ is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2017, 06:17 PM   #82
gavanbruderer
Human being with feelings
 
gavanbruderer's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Ogden, Utah
Posts: 57
Default

Is there an ETA on when the timeline will be Hi-DPI ready? I'm loving this theme already. The biggest eyesore is the text on the media items and on the time ruler. If those can be adjusted to support the new Hi-DPI theme, that would make my life.

The waveforms have never really looked like they needed adjusting. With the antialiased peak and waveform drawing enabled, they look smooth as can be. It's really just the fonts that I'm hoping can be adjusted.

Thanks again White Tie and Justin. This has been great to use so far!
__________________
Gavan Bruderer
-------------------
www.gavanbruderer.com
gavanbruderer is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2017, 07:21 AM   #83
MT_
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Moscow, Russia
Posts: 54
Default HiDPI vs. Automation items

Looks like HiDPI in Reaper is suspended in favor of the new “Automation items” feature.

It’s a shame given that the HiDPI feature was already almost finished and basically just needed some polishing while finishing the “Automation items” feature is probably much more complicated and time-consuming.
MT_ is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2017, 07:26 AM   #84
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,522
Default

It will come up eventually, don't worry.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 03-17-2017, 09:20 AM   #85
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 2,256
Default

Quote:
Originally Posted by SmajjL View Post
only minor polishing left?!
That would be a matter of opinion.
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2017, 09:38 AM   #86
MT_
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Moscow, Russia
Posts: 54
Default Eventually

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
It will come up eventually, don't worry.
Eventually, Cubase and Sonar will support HiDPI too. ;-)
MT_ is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2017, 02:42 PM   #87
gvanbrunt
Human being with feelings
 
gvanbrunt's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Canada
Posts: 47
Default

Ya waiting patiently here too.

I think it is a bit more complicated than it seems. In order to pull this off they have to allow theming of some items that historically haven't been done. Like fonts in the Midi Window etc. Or maybe they just have to scale them automatically. I'm guessing that they didn't allow them to scaled via the theme before due to technical complexity as many have asked for that ability.

Not an expert or anything, but that may be part of it.
gvanbrunt is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2017, 08:09 PM   #88
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 12,395
Default

I am somewhat confused about all this ... I have a new 4k 43" Dell that is definitely 'hi rez'... and since it has windows 10 on it there is that control to set the display from 100% to 300%...

Now I have old eyes and have to wear spec's as well, but the whole point of that monitor [and my other setup with hi rez dual mon's] is to be able to fit a lot of stuff on the screen...

Yikes I don't want to enlarge any of it at all! win 10 at 10% [wish I could lover really]....

So while I can surely understand how nice svg vector could be... I don't get what the love for all this is about.... maybe I'd have to see it on other displays to understand...
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 02:56 AM   #89
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 2,256
Default

Quote:
Originally Posted by hopi View Post
I have a new 4k 43" Dell that is definitely 'hi rez'...
There's the misunderstanding - 4k means 3840px × 2160px, while 43" means "blimey, that monster is the size of my TV". Resolution is about pixel density, so that's not high resolution at all, far from it. Compare, for example, with an iPad mini, which is 2048px × 1536px but a mere 8" in size.
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 04:36 AM   #90
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,522
Default

That 43" Dell is basically four 1920x1080 monitors in one. At 1K, not 2K or 4K. So, not really HiDPI.


(I want one. Huge and no bezels, blimey!)
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 09:53 AM   #91
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 12,395
Default

Quote:
Originally Posted by White Tie View Post
There's the misunderstanding - 4k means 3840px × 2160px, while 43" means "blimey, that monster is the size of my TV". Resolution is about pixel density, so that's not high resolution at all, far from it. Compare, for example, with an iPad mini, which is 2048px × 1536px but a mere 8" in size.
really? here are the spec's for the monitor I speak of:

Quote:
(6)
Dell P4317Q 42.5" 16:9 4K IPS Monitor

B&H # DEP4317Q MFR # P4317Q


  • In-Plane Switching (IPS) Technology
  • DisplayPort + Mini-DP + HDMI + VGA Input
  • 3840 x 2160 Resolution
  • 1,000:1 Static Contrast Ratio
  • 350 cd/m² Brightness
  • 178°/178° Viewing Angles
  • 8 ms Response Time
  • 1.06 Billion Colors
  • Built-In USB Hub


and we do have it running at its max rez... 3840 by 2160
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 10:03 AM   #92
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 12,395
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post

(I want one. Huge and no bezels, blimey!)
yeah the 'no bezel' is addictive...
the 43 is really my son's and not mine, but I get to see and use it for the moment...

I have dual 30" Dells on my own [bezel included.. ] running at 2560X1600 which does give me a lotta room... but that single 43" display is indeed a whole 'nuther world.
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 10:11 AM   #93
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,522
Default

Quote:
Originally Posted by hopi View Post
really? here are the spec's for the monitor I speak of:
Yeah, WT is not wrong. That Dell is not a 4K monitor in the TRUE sense of the word -> having 4 times the pixel density of a regular 1080p monitor. It is just 4 1080p ("1K") monitors in one.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 10:42 AM   #94
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,465
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yeah, WT is not wrong. That Dell is not a 4K monitor in the TRUE sense of the word
Hmm it seems to me the "true" sense of the word is that it has a horizontal resolution close to 4000. I think the true expression here is "High DPI"...
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 10:51 AM   #95
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,522
Default

I guess... but it's not "retina", so to speak. It doesn't have a huge pixel density.

If it were that same resolution in a 24" monitor, say, that'd be a huge pixel density, hence "retina". Retina (or HiDPI) is about cramming more pixels per inch in order to enhance sharpness and level of detail. Or am I going about this the wrong way?
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 11:18 AM   #96
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 15,902
Default

Glad I cant afford to buy anything like this and find out for better or worse.
As I suspect many others on here are.

Spending my money on popcorn and looking on from the cheap seats with interest.
The hell with being an early adopter.
__________________
UK and USA: Our leaders MAY be buffoons but they are still dangerous buffoons.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 11:35 AM   #97
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 2,256
Default

This is all about HiDPI screens. The clue is in the thread title. Tablets, HiDPI laptops, Apple retina stuff.

If anyone want to plays "I've got a big standard DPI screen" then there's nothing for you here ...but sure, come at me, bro. I've got three of them
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 01:09 PM   #98
lachrimae
Human being with feelings
 
lachrimae's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Austin, TX
Posts: 739
Default

One of the best purchases I ever made, at a lovely 89ppi

The issue with going beyond ~90ppi is that too many VST/DAW/Apps aren't ready to support it yet (no proper scaling).

I look forward to the day when I can run a 16k 48" monitor with VST/Apps that scale via vector graphics, but in the meantime ppi is a more important consideration than resolution IMO.

My XPS 13 has 276ppi so, while the resolution *might* look a little sharper than my 50" monitor, it's not even close to worth dealing with the hassle of getting everything to scale properly.

That being said, I'm looking forward to vector Reaper some day
lachrimae is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 02:26 PM   #99
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,522
Default

That looks wowzers.

Which LCD is that?
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 03-22-2017, 07:15 PM   #100
lachrimae
Human being with feelings
 
lachrimae's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Austin, TX
Posts: 739
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
That looks wowzers.

Which LCD is that?
Blows me away every time I sit in front of it. I'm not worthy...

50" JU7100 connected to a GTX970.

As you said, it's the equivalent of 4 x 25" 1080p monitors with no bezel.

The issue with using some TVs is input lag, but this one has a pretty low 44ms, or 26ms if using gaming mode. I'm not much of a gamer these days so 44ms has been fine (4:4:4 chroma is more useful for me than lower lag).
Purpose-built large PC monitors can have lower input lag (17-25ms I think) but they're very expensive for little additional advantage, and I'm not even sure that you can find a 4k with ~90ppi (i.e. 48"+).

Last edited by lachrimae; 03-22-2017 at 07:21 PM. Reason: Sorry for the thread-jack WT
lachrimae is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2017, 04:14 PM   #101
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 2,256
Default

Can you tone down the off topic please gents? This is a reference thread, you may only ever read it once but every time I want to refresh myself on what everyone's been contributing I'll have to wade through the whole lot including all unrelated gumpf.
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 08:17 AM   #102
Tommasov
Human being with feelings
 
Tommasov's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Really cool! But Reaper should follow windows scaling setting... on my 4k monitor the best setting is 150%, 200 is a little bit large.
Tommasov is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2017, 01:51 AM   #103
Glacierise
Human being with feelings
 
Glacierise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Sofia, Bulgaria
Posts: 24
Default

Looking much better on a Retina display!
Glacierise is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2017, 01:26 PM   #104
mirceablue
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2008
Location: Brasov Romania
Posts: 115
Default

Any plans for the midi editor in the near future ?
mirceablue is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 09:42 PM   #105
dolewbar
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 14
Default

Any updates on Reaper Theme for HiDPI screens ?
dolewbar is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2017, 09:20 AM   #106
Softsynth
Human being with feelings
 
Softsynth's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 3,572
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yeah, WT is not wrong. That Dell is not a 4K monitor in the TRUE sense of the word -> having 4 times the pixel density of a regular 1080p monitor. It is just 4 1080p ("1K") monitors in one.
People are confusing DPI with pixel count. I know it gets confusing with all the marketing BS. 4k refers to resolution only, not DPI.

1080p is not 1k either (you could think of 720p being roughly 1k resolution).
1080p (1080x1920) is just shy of 2k (2k is 2048x1080).

Last edited by Softsynth; 06-01-2017 at 06:01 PM. Reason: Cut extra waffle
Softsynth is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2017, 06:51 AM   #107
Kenten
Human being with feelings
 
Kenten's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Connecticut, USA
Posts: 60
Default

Quote:
Originally Posted by MT_ View Post
Given that it’s possible to run HiDPI-compatible and HiDPI-incompatible plugins side by side in the same Reaper by running HiDPI-compatible plugins like Spire (that supports scaling up to 200%) in the so called Native mode (so that plugin inherits DPI mode of Reaper itself) while running HiDPI-incompatible plugins like Battery (that still doesn’t support scaling) in a separate process (so that Windows automatically applies DPI scaling to those), Reaper is now a really good candidate to switch from hopeless Cubase.
How do you do this? I am using the High dpi theme on a Surface, and Reaper looks great, but my Native Instruments plugins are tiny.
Kenten is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2017, 05:01 PM   #108
MT_
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Moscow, Russia
Posts: 54
Default Run as → Separate process (or Dedicated process)

Quote:
Originally Posted by Kenten View Post
How do you do this? I am using the High dpi theme on a Surface, and Reaper looks great, but my Native Instruments plugins are tiny.
Insert → Virtual instrument on new track → Right click on the VSTi name → Run as → Separate process (or Dedicated process).
MT_ is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2017, 03:59 AM   #109
Kenten
Human being with feelings
 
Kenten's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Connecticut, USA
Posts: 60
Default

Thank you! For some reason it didn't work the first time I tried (with Reaktor 6), but I removed the plugin and tried again and it did work, and all the other plugins are working as well.
Kenten is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2017, 05:18 AM   #110
Anomaly
Human being with feelings
 
Anomaly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 636
Default

I have been evaluating a "4k" screen and struggling with the scaling issues! The GUI of majority of plugins are too tiny for my eyes. The suggested "run on separate process" trick is not a solution for me, as it causes lot's of problems with some plugins. For example, BFD2 crashes a lot. Secondly, running plugins on separate process seem to cause lot's of overhead. I start to hear crackling quite soon, even when cpu is still managing the load. And also the mandatory "Show UI" popup window is driving me crazy. So I'm considering whether or not I should move back to old screen. It's a bummer.
__________________
___________________________
Sonic Anomaly | free JSFX & VST Plugins
Anomaly is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2017, 09:07 AM   #111
MT_
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Moscow, Russia
Posts: 54
Default Room for improvement

Quote:
Originally Posted by Anomaly View Post
The suggested "run on separate process" trick is not a solution for me, as it causes lot's of problems with some plugins. For example, BFD2 crashes a lot.
That’s probably just something that could be improved in the separate-process VST-host implementation. Multiprocess approach is good in general since it allows to use CPU cores more effectively and thus to improve overall performance. For example, Chrome and Firefox web-browsers have multiprocess architecture.

An option for being able to scale older VST-plugins’ GUI when using the built-in (native) VST host is to use the feature of Windows 10 Anniversary Update called “Mixed-Mode DPI Scaling”. This feature allows to use different DPI-awareness settings for different windows of the same application. Unfortunately, this feature is not available in earlier versions of Windows such as Windows 7 (which I’m a user of, for example), but could be conditionally enabled when running Reaper under Windows 10 Anniversary Update and more recent versions of Windows.
MT_ is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2017, 10:54 AM   #112
Anomaly
Human being with feelings
 
Anomaly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 636
Default

Quote:
Originally Posted by MT_ View Post
An option for being able to scale older VST-plugins’ GUI when using the built-in (native) VST host is to use the feature of Windows 10 Anniversary Update called...
That's both good and bad news, because I'm stuck with Windows 7. I assume this feature needs to be supported by Reaper too before it can be used. But hopefully, not too distant future these things will become available. The traditional low-dpi platform is getting inevitably outdated (sooner or later).
__________________
___________________________
Sonic Anomaly | free JSFX & VST Plugins
Anomaly is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2017, 05:59 PM   #113
mehmethan
Human being with feelings
 
mehmethan's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 368
Default

I just bought a SAmsung 4K Tv and I'm using this theme.I have some questions and I hope someone can help me.

- I want to make Media Explorer fonts bigger. How ?
- I want to make Menu fonts bigger. how ? (File,edit,insert,item...)
- I want to make plugins bigger. How ?


regards
mehmethan is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 07:31 AM   #114
Anomaly
Human being with feelings
 
Anomaly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 636
Default

Quote:
Originally Posted by mehmethan View Post
- I want to make Media Explorer fonts bigger. How ?
Unfortunately seems not to be possible from user side. The same goes for plugin list window.

Quote:
Originally Posted by mehmethan View Post
- I want to make Menu fonts bigger. how ? (File,edit,insert,item...)
You can adjust menu text size depending on your windows version: Control Panel\Appearance and Personalization\Display

Quote:
Originally Posted by mehmethan View Post
- I want to make plugins bigger. How ?
Unfortunately not possible without dirty tricks. Set ALL your plugins to run in separated process, so that they open bridged in Reaper (this can be done in Reaper VST preferences). Then the GUI's will be scaled by what you have set in windows scaling settings. Be prepared to blurry graphics and (at least in my case) some crashing plugins and reduced overall performance.
__________________
___________________________
Sonic Anomaly | free JSFX & VST Plugins
Anomaly is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 08:52 AM   #115
SmajjL
Human being with feelings
 
SmajjL's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Milky Way 999.999.999th floor :)
Posts: 1,698
Default

Use Windows display settings and up the text & Co scale abit, and you also have an option for media explorer to use Windows Explorer for browsing if that works better.
__________________
:)

Last edited by SmajjL; 06-25-2017 at 08:55 AM. Reason: I am on Windows 10 btw :)
SmajjL is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2017, 08:12 AM   #116
Anomaly
Human being with feelings
 
Anomaly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 636
Default

There are some issues with the Reaper UI which are not related to the theme anyway. But I thought I would post them here for a reference.

I have Windows scaling set as 170%. I had to scale down these images to be able to upload here, so they might look a bit blurry.




JSFX GUI's are pretty messed up. The sliders are getting on top of each other.




Routing window has misaligned elements




VU meter scales are unreadable small




The project layer title is unreadable small




The monitor FX is unreadable small
Attached Images
File Type: jpg jsfx.jpg (19.6 KB, 621 views)
File Type: jpg routing.jpg (28.6 KB, 612 views)
File Type: jpg mixer.jpg (40.3 KB, 615 views)
File Type: jpg layer.jpg (20.4 KB, 613 views)
File Type: jpg mfx.jpg (14.1 KB, 602 views)
__________________
___________________________
Sonic Anomaly | free JSFX & VST Plugins
Anomaly is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2017, 04:21 PM   #117
SmajjL
Human being with feelings
 
SmajjL's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Milky Way 999.999.999th floor :)
Posts: 1,698
Default

On Windows10 it look like this here @ 150 and with REAPER set to aware in pref with the Hidpi theme.



The meter scales gets a little larger, but way to small when experimenting in proportion to the rest.
__________________
:)
SmajjL is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2017, 01:30 AM   #118
Anomaly
Human being with feelings
 
Anomaly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 636
Default

SmajjL, thanks for your input.

I have now tested Reaper with the following systems (170% UI scaling):

Windows 8.1 (real machine)
Windows 8.1 (virtual machine)
Windows 7 (real machine)
Windows 7 (virtual machine)
Windows 10 (virtual machine)

Windows 8.1 was the only system (both real and virtual) suffering these UI problems. So it seems that there is some incompatibility with Windows 8.1, well at least until someone reports here that there is no issues with his/her system?
__________________
___________________________
Sonic Anomaly | free JSFX & VST Plugins
Anomaly is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2017, 11:13 AM   #119
SmajjL
Human being with feelings
 
SmajjL's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Milky Way 999.999.999th floor :)
Posts: 1,698
Default

You are welcome.
Also, I could swear that I for some reason could not change font or sizes in theme tweaker before with this theme, now I can and I have no clue why or how I managed to screw up before, but hey! +forward

Edit:
And it is not so much the meter scales, since I can figure that out, it's more the meter peak indicators, I need to see.
__________________
:)

Last edited by SmajjL; 07-04-2017 at 11:36 AM.
SmajjL is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2017, 03:20 AM   #120
bruce8306
Human being with feelings
 
bruce8306's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Hangzhou China
Posts: 2
Default

Just update my windows pro. This theme works fine here.(Before this update,it didn't work.)
So Thanks a lot!
Looking forward the improve of this.
bruce8306 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.