Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Developer Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2017, 09:43 AM   #1
junko
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Default is it possible that reaper will call processevents

even when there are no events, while the transport is in playing state ?

I saw that reaper call js plugins even when there are no events,
but call vst's ONLY when there are events

thanks ahead.
junko is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2017, 05:27 PM   #2
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,514
Default

effProcessEvents is only called if there are events to process. If your processReplacing() is called without an effProcessEvents first, then no events were sent for that block!
Justin is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2017, 08:31 AM   #3
junko
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Default

right.
so is there a (vst) way or any workaround you know of,
that the host will call the plug as it does with script plugs ?
thanks for reply.

EDIT: the solution i thought of is simply process what i need in processReplacing which
is called always.
i you have a better idea i would like to hear, if no then this issue is solved.
thanks.

Last edited by junko; 12-07-2017 at 09:07 AM.
junko is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2017, 09:08 AM   #4
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 6,789
Default

Quote:
Originally Posted by junko View Post
right.
so is there a (vst) way or any workaround you know of,
that the host will call the plug as it does with script plugs ?
thanks for reply.
I noticed this same issue when trying to do a VST plugin with JUCE that would just generate MIDI events. It indeed looks like in Reaper a MIDI item (maybe with some dummy event inside, I don't recall exactly) needs to be placed on the track before the plugin will be able to output MIDI. It would be nice if Reaper had some workaround/option for that...
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/

Last edited by Xenakios; 12-07-2017 at 09:14 AM.
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2017, 09:22 AM   #5
junko
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Default

Quote:
Originally Posted by Xenakios View Post
I noticed this same issue when trying to do a VST plugin with JUCE that would just generate MIDI events.
exactly what my plug does.

Quote:
(maybe with some dummy event inside, I don't recall exactly)
yes, i think it has to have some dummy events.
junko is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2017, 11:09 AM   #6
junko
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Default sorry, wrong Assumption

I just realized that this thread based on wrong Assumption that reaper call script plugins processEvents always.
wrong. i don't know and it doesn't matter.

the answer to this thread is:
"if you want to be called always then put your code in processReplacing
and not in processEvents!"

there could be one problem, if the code include processing midi events

the solution is simple:
collect MIDI events in processEvents and process them in processReplacing.

thanks justin. thread is solved!
junko is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.