Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2014, 11:08 PM   #1
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default Reaper crash when inserting plugins with modified user default presets (FIXED)

In the past few months I've had issues with inserting plugins with user saved default presets when reaper is playing.

I'm on Windows 8.1 x64 with the x64 version of Reaper 4.581.

Initially, I suspected a bug in the reaper EQ ReaEQ. I would often get a hang and crash when inserting ReaEQ with playback active. This would happen maybe 1 in 4 times, but only during playback. ReaEQ is probably the only frequently used plugin that I have saved a default user preset for. It's nothing extreme, just 6 bands; a HP at 30Hz, LS at 150Hz, Notch at 300Hz, Notch at 2k, HS at 6k, and a LP at 24k.

Today, I loaded up an instanse of BlueCat's Protector2, a brickwall limiter. I decided to save a user default with the output set to -0.3dB instead of the default 0dB. I deleted the instance and reinserted the plugin again, but this time with my new user default preset set to automatically load, and reaper hung and crashed just like when I try to insert reaeq during playback.

I think there may be an issue with default user presets. Could it have to do with location of the presets?
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:14 PM   #2
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

OK. I tried running reaper as administrator and it still crashes everytime when I try to insert ReaEQ or BlueCat's Protector2 on a track with playback active. These are the only two plugins that have user saved default presets. They insert just fine when playback is stopped, but freeze reaper nearly every time they are inserted with playback active.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:26 PM   #3
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

Here's some more investigative info:

I went to reaper's preset folder here:

C:\Users\Doug\AppData\Roaming\REAPER\presets

and moved the vst-reaeq.ini, and the vst-BC Protector 2 VST.ini preset files to my desktop, effectively removing them from reaper, and the plugins now load just fine when a project is playing and I insert them. Granted, I loose my custom made default presets. This confirms that it's an issue with user presets at least on my system.

I wonder if it has to do with Windows 8.1 folders? I though that Admin mode might work, but it made no difference. I'm going to put my presets back and then create a portable install and see if the bug still happens.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:30 PM   #4
Ollie
Super Moderator (no feelings)
 
Ollie's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: On or near a dike
Posts: 9,632
Default

Please post crash logs, too.

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=36653
Ollie is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:37 PM   #5
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

I get a (Not Responding) message in the window titlebar and reaper just hangs. I can force quit it. I have also in the past just let it run overnight, waiting for the program to respond, hoping that it would fix itself.

I'm not sure if a crash log is ever created. I'll check and report it.

I wanted to report back from my post above. I created a portable install, hoping that the issue had something to do with the preset location. I get the same (Not Responding) message with a portable install too when inserting ReaEQ or any FX with a user made preset while playback is active.

I'm going to dig in and see if any crash logs were generated.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:40 PM   #6
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

Here's the error:


Quote:
Log Name: Application
Source: Application Hang
Date: 1/2/2014 2:37:41 PM
Event ID: 1002
Task Category: (101)
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Studio
Description:
The program reaper.exe version 4.5.8.0 stopped interacting with Windows and was closed. To see if more information about the problem is available, check the problem history in the Action Center control panel.
Process ID: 11c4
Start Time: 01cf078439f77ba9
Termination Time: 7
Application Path: H:\REAPER\reaper.exe
Report Id: ae9abb53-7377-11e3-827a-00241dcf0a95
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Hang" />
<EventID Qualifiers="0">1002</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>101</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-02T06:37:41.000000000Z" />
<EventRecordID>3539</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Studio</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>reaper.exe</Data>
<Data>4.5.8.0</Data>
<Data>11c4</Data>
<Data>01cf078439f77ba9</Data>
<Data>7</Data>
<Data>H:\REAPER\reaper.exe</Data>
<Data>ae9abb53-7377-11e3-827a-00241dcf0a95</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Binary>430072006F00730073002D00740068007200650061 006400000044006500610064006C006F0063006B0000000000 </Binary>
</EventData>
</Event>
Edit:
Here's another entry directly before the above one that seems related.
Quote:
Log Name: Application
Source: Windows Error Reporting
Date: 1/2/2014 2:37:41 PM
Event ID: 1001
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Studio
Description:
Fault bucket -201099592, type 5
Event Name: AppHangB1
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: reaper.exe
P2: 4.5.8.0
P3: 52b0bba8
P4: 3f8f
P5: 134218241
P6:
P7:
P8:
P9:
P10:

Attached files:
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WERF7D3.tmp.appco mpat.txt
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WERF999.tmp.WERIn ternalMetadata.xml

These files may be available here:
C:\Users\Doug\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ ReportArchive\AppHang_reaper.exe_4d1544eb2d94e69c6 1baa38a9973ac1a2f2b9c_dd120e4d_0bb7085d

Analysis symbol:
Rechecking for solution: 0
Report Id: ae9abb53-7377-11e3-827a-00241dcf0a95
Report Status: 0
Hashed bucket: e415a5f898ac842f3863c9d9ae80eead
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Windows Error Reporting" />
<EventID Qualifiers="0">1001</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-02T06:37:41.000000000Z" />
<EventRecordID>3538</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Studio</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>-201099592</Data>
<Data>5</Data>
<Data>AppHangB1</Data>
<Data>Not available</Data>
<Data>0</Data>
<Data>reaper.exe</Data>
<Data>4.5.8.0</Data>
<Data>52b0bba8</Data>
<Data>3f8f</Data>
<Data>134218241</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WERF7D3.tmp.appco mpat.txt
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WERF999.tmp.WERIn ternalMetadata.xml</Data>
<Data>C:\Users\Doug\AppData\Local\Microsoft\Window s\WER\ReportArchive\AppHang_reaper.exe_4d1544eb2d9 4e69c61baa38a9973ac1a2f2b9c_dd120e4d_0bb7085d</Data>
<Data>
</Data>
<Data>0</Data>
<Data>ae9abb53-7377-11e3-827a-00241dcf0a95</Data>
<Data>0</Data>
<Data>e415a5f898ac842f3863c9d9ae80eead</Data>
</EventData>
</Event>

Last edited by Superfly76; 01-01-2014 at 11:51 PM.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2014, 11:42 PM   #7
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

... and an earlier one:

Quote:
Log Name: Application
Source: Application Hang
Date: 1/2/2014 1:55:36 PM
Event ID: 1002
Task Category: (101)
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Studio
Description:
The program reaper.exe version 4.5.8.0 stopped interacting with Windows and was closed. To see if more information about the problem is available, check the problem history in the Action Center control panel.
Process ID: 131c
Start Time: 01cf0723f2d65ece
Termination Time: 29
Application Path: C:\Program Files\REAPER (x64)\reaper.exe
Report Id: 7bf3b9b5-7372-11e3-827a-00241dcf0a95
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Hang" />
<EventID Qualifiers="0">1002</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>101</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-02T05:55:36.000000000Z" />
<EventRecordID>3530</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Studio</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>reaper.exe</Data>
<Data>4.5.8.0</Data>
<Data>131c</Data>
<Data>01cf0723f2d65ece</Data>
<Data>29</Data>
<Data>C:\Program Files\REAPER (x64)\reaper.exe</Data>
<Data>7bf3b9b5-7372-11e3-827a-00241dcf0a95</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Binary>430072006F00730073002D00740068007200650061 006400000044006500610064006C006F0063006B0000000000 </Binary>
</EventData>
</Event>
Quote:
Log Name: Application
Source: Windows Error Reporting
Date: 1/2/2014 1:55:36 PM
Event ID: 1001
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Studio
Description:
Fault bucket 50, type 5
Event Name: AppHangB1
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: reaper.exe
P2: 4.5.8.0
P3: 52b0bba8
P4: 3f8f
P5: 134218241
P6:
P7:
P8:
P9:
P10:

Attached files:
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WER731B.tmp.appco mpat.txt
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WER7389.tmp.WERIn ternalMetadata.xml

These files may be available here:
C:\Users\Doug\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ ReportArchive\AppHang_reaper.exe_4d1544eb2d94e69c6 1baa38a9973ac1a2f2b9c_dd120e4d_25ac82da

Analysis symbol:
Rechecking for solution: 0
Report Id: 7bf3b9b5-7372-11e3-827a-00241dcf0a95
Report Status: 0
Hashed bucket: e415a5f898ac842f3863c9d9ae80eead
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Windows Error Reporting" />
<EventID Qualifiers="0">1001</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-02T05:55:36.000000000Z" />
<EventRecordID>3529</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Studio</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>50</Data>
<Data>5</Data>
<Data>AppHangB1</Data>
<Data>Not available</Data>
<Data>0</Data>
<Data>reaper.exe</Data>
<Data>4.5.8.0</Data>
<Data>52b0bba8</Data>
<Data>3f8f</Data>
<Data>134218241</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WER731B.tmp.appco mpat.txt
C:\Users\Doug\AppData\Local\Temp\WER7389.tmp.WERIn ternalMetadata.xml</Data>
<Data>C:\Users\Doug\AppData\Local\Microsoft\Window s\WER\ReportArchive\AppHang_reaper.exe_4d1544eb2d9 4e69c61baa38a9973ac1a2f2b9c_dd120e4d_25ac82da</Data>
<Data>
</Data>
<Data>0</Data>
<Data>7bf3b9b5-7372-11e3-827a-00241dcf0a95</Data>
<Data>0</Data>
<Data>e415a5f898ac842f3863c9d9ae80eead</Data>
</EventData>
</Event>
I hope this helps. I'm going to try using the portable install on my laptop and see if I get the same application hang.

Last edited by Superfly76; 01-01-2014 at 11:53 PM.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 12:15 AM   #8
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

I tried the same thing on my old laptop, which also has a default user preset saved for ReaEQ and I get the same crash.

Here's the log:

Quote:
Log Name: Application
Source: Windows Error Reporting
Date: 1/2/2014 3:00:53 PM
Event ID: 1001
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: E1505
Description:
Fault bucket , type 0
Event Name: AppHangTransient
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: reaper.exe
P2: 4.4.0.0
P3: 517c0677
P4: unknown
P5: unknown
P6: unknown
P7: unknown
P8:
P9:
P10:

Attached files:

These files may be available here:


Analysis symbol:
Rechecking for solution: 0
Report ID: 9a553e50-737b-11e3-bed7-0019b9703a28
Report Status: 2049
Hashed bucket:
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Windows Error Reporting" />
<EventID Qualifiers="0">1001</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-02T07:00:53.000000000Z" />
<EventRecordID>21449</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>E1505</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>
</Data>
<Data>0</Data>
<Data>AppHangTransient</Data>
<Data>Not available</Data>
<Data>0</Data>
<Data>reaper.exe</Data>
<Data>4.4.0.0</Data>
<Data>517c0677</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
<Data>0</Data>
<Data>9a553e50-737b-11e3-bed7-0019b9703a28</Data>
<Data>2049</Data>
<Data>
</Data>
</EventData>
</Event>
It didn't seem to generate the same error info as on the other PC. I'll try again...
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 07:45 AM   #9
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,320
Default

Can you make a licecap of the process, and give us a copy of your reaper.ini and vst-reaeq.ini?

Edit: actually, before that, go to the pre-release forum and try 4.59pre6 or later

Last edited by Justin; 01-02-2014 at 09:32 AM.
Justin is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 11:56 AM   #10
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

I didn't see your edit until posting this. I've gone ahead and created a licecap of the behavior and uploaded the requested ini files.

I'll go to the pre-release forum and get the latest version.

Edit:

Here's the licecap.

Attached Files
File Type: ini REAPER.ini (28.7 KB, 85 views)
File Type: ini vst-reaeq.ini (19.0 KB, 91 views)

Last edited by Superfly76; 01-02-2014 at 12:30 PM.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 12:33 PM   #11
Ollie
Super Moderator (no feelings)
 
Ollie's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: On or near a dike
Posts: 9,632
Default

How large is the .GIF? You may want to try the Stash instead.
Ollie is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 12:47 PM   #12
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

Thanks much Justin! v4.59pre6a fixed it! Initial tests are looking good here. I'll put it through it's paces tomorrow morning in the studio. It's in the middle of the night over here right now.

Cheers,
Doug
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 03:16 PM   #13
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,320
Default

Cool, there are some slight tweaks coming in pre7 to make it a bit safer, too, so hopefully you'll get to test that and it will be good too.
Justin is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2014, 08:19 PM   #14
Superfly76
Human being with feelings
 
Superfly76's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 451
Default

Cool. I'll keep an eye out for pre7.

I've been testing pre6a a lot in the studio this morning, and the bug seems to be squashed. Not a single hang yet when inserting plugins with custom default presets while playback is engaged.
Superfly76 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.