Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2015, 06:40 PM   #1
tgnemecek
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 35
Default Program Change Action Bug?

Hey guys, this is my first post here. How are ya?
So, I use MIDI and I change between my articulations using program change.
The thing is I want to use my keyboard numbers to add a program change event (1 for Legato, 2 for Staccato...)
I went to the action list and there's actualy a "Insert Bank/Program Change Event" action, but when I use it, nothing happens.

Could you confirm if it's a bug or something I am doing wrong? Is there any way around it? Is there another action that does it?

Cheers!
tgnemecek is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 09:34 PM   #2
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Oblivion
Posts: 7,403
Default

There is a CC lane for doing those changes. Also try ReaControlMIDI plugin and maybe check this out: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...,d.cWc&cad=rja

not sure about that action. doesn't do anything for me either.
__________________
Myyy Wyyyrd Music
foxAsteria is online now   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 09:38 PM   #3
tgnemecek
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 35
Default

Thanks for the response.
The thing is, sometimes I have to go through a lot of MIDI setting up articulations and using the mouse and selecting the bank-instrument using the drop down menu takes a lot of time. That's why I wanted to assign each articulation to my computer keyboard, so I could only put the cursor where I wanted the articulation and then press the number.
tgnemecek is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2015, 01:32 AM   #4
tgnemecek
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 35
Default

I think this is a confirmed bug.
I've been trying for months now and I can't get the action to work
I'm now going for a different solution. Hope someone helps.
tgnemecek is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2015, 03:07 AM   #5
gofer
-blänk-
 
gofer's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 11,180
Default

I confirm the action "Insert Bank/Program Change Event" seems to be broken.

Actually it wouldn't help you that much anyway, as all it does is open the dialog, so that you would still have to navigate the dropdowns.

Here is an EEL ReaScript which inserts a bank select + program change to Bank 0 and Program 0 into the current active take of an open MIDI editor. The current "channel for new events" is used:
Code:
Undo_BeginBlock2(0);

Bank = 0;
Program = 0;

function InsertBankProgramEvent()
(
  ME = MIDIEditor_GetActive();
  take = MIDIEditor_GetTake(ME);
  PPQpos = MIDI_GetPPQPosFromProjTime(take, GetCursorPositionEx(0));
  ch = MIDIEditor_GetSetting_int(ME, "default_note_chan");
  MIDI_InsertCC( take, 0, 0, PPQpos, 176, ch, 0, Bank);   
  MIDI_InsertCC( take, 0, 0, PPQpos, 192, ch, Program, 0);  
);

InsertBankProgramEvent();
Undo_EndBlock2(0,"Insert Bank/Program event 0/0",-1);
To change the bank and program this script inserts, just change the values of the lines
Code:
Bank = 0;
Program = 0;
to your desired values (mandatory: only change the numbers, leave the ";"! EEL needs them).
You also want to change the text inside the "" of the line Undo_EndBlock2, as that's what is shown in the undo list. It's just cosmetic, though - doesn't change the script's behavior.

save with an individual file name, import as many separate scripts as you need and assign to shortcut keys or toolbar buttons.


EDIT: If you don't know where and how to save/import as EEL ReaScript, just ask. I have to hurry right now, but if nobody else instructed you until I get back, I'll get you sorted in a few hours

Last edited by gofer; 07-07-2015 at 09:13 AM.
gofer is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2015, 05:26 PM   #6
tgnemecek
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 35
Default

OMG I love you deeply. lol
That is EXACTLY what I wanted. This is going to make my life much easier.

Cheers!!!!!!!
tgnemecek is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2016, 01:44 PM   #7
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 12,306
Default

Confirmed (5.18 x64). Action does nothing.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2016, 02:11 AM   #8
stephane
Human being with feelings
 
Join Date: May 2010
Location: France
Posts: 97
Default Action not working: Insert bank/program select event

Hi
The action "Insert bank/program select event" in "MIDI Editor" context is not working with me. Nothing happens.
Could you tell me please, if it is buggy, or if i'm wrong (and eventually how to use this action correctly)
Thank you.
Attached Images
File Type: jpg Capture.JPG (48.0 KB, 167 views)
stephane is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2016, 02:37 AM   #9
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 18,152
Default

Confirmed here, I can't get it to do anything either. The other actions listed run OK.
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2016, 02:41 AM   #10
stephane
Human being with feelings
 
Join Date: May 2010
Location: France
Posts: 97
Default

@DarkStar: Thank you. Hope this will be solve

Last edited by stephane; 07-26-2016 at 02:50 AM.
stephane is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2017, 06:55 AM   #11
azslow3
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2017
Location: Heidelberg, Germany
Posts: 771
Default

I hope nothing wrong with bumping this thread, 5.70 and that operations still does nothing...
azslow3 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2019, 01:22 PM   #12
alextone
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 240
Default reaper 5.979 Insert bank/program select event action still broken

This action is still broken it seems.

Alex.
__________________
UbuntuStudio 18.04 Debian9 with kxrepos
alextone is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.