Old 11-06-2017, 09:26 AM   #1
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,768
Default 5.62rc1

Let's take a step back from the features of 5.65preX and put various fixes into 5.62 -- please give the items below a thorough test and I will be very grateful!

v5.62rc1 - November 6 2017
  • + Arrange: show tooltip when editing markers/regions
  • + Arrange: show tooltip when editing time/loop selection
  • + Config import: improve import behavior on macOS
  • + FX browser: support adding to master track when opened via action [t=192812]
  • + Localization: fix validation of certain strings ending in %%
  • + Localization: improve note/key localization in MIDI/score editor [p=1897006]
  • + Localization: localize articulations/ornaments
  • + Localization: localize jsfx UI
  • + Localization: localize note names in render dialog, scale finder
  • + Localization: various fixes [p=1898728] [p=1899438]
  • + Media items: group items correctly after moving within time selection [p=1900966]
  • + Notation editor: do not apply display quantization to tuplets [t=199010]
  • + Notation editor: improve stem drawing
  • + Notation editor: suppport themeable colors
  • + Preferences: remove UI lazy updates option, always updatewindow on Windows
  • + ReaSurround: fix automation behaviors for LFE and speaker output levels [t=197727]
  • + Routing window: fix accessibility support
  • + Solo: another 5.6x behavior fix [p=1903931]
  • + Startup: remember size of project selection window
  • + Undo: improve history context menu with ability to look at differences
  • + VST3: make Console 1 obey solo-in-place preference [t=197633]
  • + Video: fix potential memory errors with certain video processors
  • + Windows: prevent windows from being initialized with offscreen titlebars
  • + macOS: check for GL shader support when opening video window rather than from video thread
  • + macOS: disable word-wrap in various text windows
  • # Automation items: duplicate automation items on send envelopes when duplicating tracks [t=197766]
  • # Faderport: passthrough footswitch commands to action bindings as a note-on
  • # Media explorer: fix context menu item [t=197784]
  • # Notation editor: draw timeline area in a separate color even when mouse is not over the timeline
  • # Notation editor: fix gridline color when displaying light-colored notes on dark-colored background
  • # Undo history: show more informative info in diff menus
Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
Justin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 09:33 AM   #2
RobU
Human being with feelings
 
RobU's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: R'lyeh
Posts: 688
Default

Will test drive it later this evening


+ Routing window: fix accessibility support

Can you explain what this is? I know there have been a few requests for a zoomable routing matrix (or just a bigger font) - will this help, and if so, how ?

Thanks
R
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
~Edgar Bergen
RobU is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 09:44 AM   #3
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,768
Default

Quote:
Originally Posted by RobU View Post
Will test drive it later this evening


+ Routing window: fix accessibility support

Can you explain what this is? I know there have been a few requests for a zoomable routing matrix (or just a bigger font) - will this help, and if so, how ?

Thanks
R
This is a fix for people who use screen readers such as NVDA.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 11:09 AM   #4
RobU
Human being with feelings
 
RobU's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: R'lyeh
Posts: 688
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
This is a fix for people who use screen readers such as NVDA.
Aha, understood - thanks for the explanation !
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
~Edgar Bergen
RobU is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 11:52 AM   #5
pcartwright
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 848
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
+ Notation editor: improve stem drawing
+ Notation editor: suppport themeable colors
# Notation editor: draw timeline area in a separate color even when mouse is not over the timeline
# Notation editor: fix gridline color when displaying light-colored notes on dark-colored background
These all look fine.

Not sure about this:

Quote:
+ Notation editor: do not apply display quantization to tuplets [t=199010]
Not sure if what I'm seeing is supposed to be changed based on the forum link. The top slider has no impact on the display quantization. The bottom slider gives the results below.






Last edited by pcartwright; 11-06-2017 at 11:59 AM.
pcartwright is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 11:58 AM   #6
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,649
Default

Any details on these?

+ Video: fix potential memory errors with certain video processors
+ macOS: check for GL shader support when opening video window rather than from video thread

Thanks
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 12:24 PM   #7
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,652
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
[*]+ Arrange: show tooltip when editing markers/regions[*]+ Arrange: show tooltip when editing time/loop selection
Very useful! Except... the tooltips disappear after a second when the mouse stops moving. Is this a bug, or is it due to a setting somewhere?

(Perhaps we can also get it in the MIDI editor?)


Quote:
Originally Posted by Justin View Post
[*]+ Notation editor: improve stem drawing
Notes are looking very professional now. Only niggle is that at some zoom levels the noteheads don't fit precisely in the staff spaces:




Quote:
Originally Posted by Justin View Post
[*]+ Notation editor: suppport themeable colors
The grid lines also look much better now (at least with the color combinations that I have tried).

A potential problem is that the timeline uses the same color as the time selection, so timeline bars between tracks are not visible within the time selection.


Quote:
Originally Posted by Justin View Post
[*]# Notation editor: draw timeline area in a separate color even when mouse is not over the timeline
I don't think this is a functional or aesthetic improvement, and I prefer the previous behavior in which the timeline bars would light up when the mouse touches them. Could this feature perhaps be made optional?


Quote:
Originally Posted by Justin View Post
[*]+ Media items: group items correctly after moving within time selection [p=1900966]
[*]# Automation items: duplicate automation items on send envelopes when duplicating tracks [t=197766]
These seem to work fine now. (However, there are still several other duplicate/move bugs remaining.)

Last edited by juliansader; 11-06-2017 at 02:43 PM.
juliansader is online now   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 01:35 PM   #8
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 4,031
Default

In pre9b the right-click FX menu still had the currently used FX on top of the list, above all the categories. That was really handy, but now it's back in the bottom of the menu. Was that left out to come back later too?

Last edited by xpander; 11-06-2017 at 01:41 PM.
xpander is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 02:14 PM   #9
inarisound
Human being with feelings
 
inarisound's Avatar
 
Join Date: Dec 2016
Location: Los Angeles
Posts: 128
Default

Thank you very much for looking at this issue:

+ macOS: disable word-wrap in various text windows


On top of that you implemented the "keep previous size of the window used"
big big love for that! <3

unfortunately if the name of the project is too long it will still cut it...

but compare to previous behavior it's such an improvement that it dose not bother me anymore <3

inarisound is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 02:48 PM   #10
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,768
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
Any details on these?

+ Video: fix potential memory errors with certain video processors
+ macOS: check for GL shader support when opening video window rather than from video thread

Thanks
Both just bugfixes that if you didn't know they existed, won't mean much to you.

The first one is a big part of the reason we're doing 5.62 now, you can crash (usually) if you put a very simple bit of video processor code on a video file:
Code:
input_info(0,w,h); h/=4;
gfx_img_resize(-1,w,h);
gfx_blit(0,0,0,0,w,h,0,0,w,h);
(that will crash 5.61 but not 5.62!)

Last edited by Justin; 11-07-2017 at 08:54 AM.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 03:19 PM   #11
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 9,607
Default

Quote:
Originally Posted by xpander View Post
In pre9b the right-click FX menu still had the currently used FX on top of the list, above all the categories. That was really handy, but now it's back in the bottom of the menu. Was that left out to come back later too?
Yes, that change, and many others, will be back in the next 5.65 prerelease build. 5.62 is mostly a bugfix release.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 03:36 PM   #12
maifeng
Human being with feelings
 
maifeng's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Geneva, Switzerland
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
+ Arrange: show tooltip when editing markers/regions
+ Arrange: show tooltip when editing time/loop selection

Very useful! Except... the tooltips disappear after a second when the mouse stops moving. Is this a bug, or is it due to a setting somewhere?

(Perhaps we can also get it in the MIDI editor?)
This is indeed quite annoying, in these cases it would be much better if the tooltips disappeared only after the mouse button is released.
__________________
Quote:
Originally Posted by Justin View Post
It's all about making the best product...
maifeng is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 05:14 PM   #13
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,442
Default

Has anybody else noticed that with the last few pre-release builds of 5.62 that REAPER seems slower to fully quit?

I'm on MacOS 10.12.6 and it seems that when I use CMD+Q to quit REAPER, the little dot under the REAPER icon in the OS X dock stays lit up for longer than I remember before going away.

Earlier today I even had to Force Quit REAPER and I got a crash but for some reason a diagnostic report wasn't created so I can't attach it here. I did "report" it though I think that goes to Apple and not Cockos.

Maybe it's a plugin that is not unloading as smoothly as it should. I'll try to test again with no plugins loaded.
__________________
MacOS 10.13.4 - iMac Pro 3.0 GHz 10-Core - 60GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 05:17 PM   #14
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton, uk
Posts: 12,495
Default

Not had that yet but on new PC and only just started installing it all again. Will let you know if it does.

Quote:
Originally Posted by MRMJP View Post
Has anybody else noticed that with the last few pre-release builds of 5.62 that REAPER seems slower to fully quit?

I'm on MacOS 10.12.6 and it seems that when I use CMD+Q to quit REAPER, the little dot under the REAPER icon in the OS X dock stays lit up for longer than I remember before going away.

Earlier today I even had to Force Quit REAPER and I got a crash but for some reason a diagnostic report wasn't created so I can't attach it here. I did "report" it though I think that goes to Apple and not Cockos.

Maybe it's a plugin that is not unloading as smoothly as it should. I'll try to test again with no plugins loaded.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 06:09 PM   #15
Commala
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 565
Default

Let me start by saying thanks for the themeing features added to the notation view. I am feeling much much more comfortable using it now and I can't describe how great that is.

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
The grid lines also look much better now (at least with the color combinations that I have tried).

A potential problem is that the timeline uses the same color as the time selection, so timeline bars between tracks are not visible within the time selection.
The gridlines are actually dependent on the colour you've set for the notation text and staves. But I agree that there is an opportunity here for improvement, I'd like to be able to have independent control of the gridline colour.

Also, it looks like the measure numbers share the same relationship to the stave colour as the gridlines. The gridlines and the measure numbers appear to be the same colour. Again, I'd really prefer independent control over these elements; I think the measure numbers should pop more than the gridlines personally.

I hope I'm not being overly nitpicky, I do feel it's the best time to make these suggestions though.

I agree with Julian regarding the timeline bar always being coloured. Haha even though I sort of suggested that, it doesn't look so great, and functionally isn't really necessary. Maybe the zone can just be sliiightly wider and everyone is happy?
Commala is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2017, 06:21 PM   #16
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,442
Default

Quote:
Originally Posted by MRMJP View Post
Has anybody else noticed that with the last few pre-release builds of 5.62 that REAPER seems slower to fully quit?

I'm on MacOS 10.12.6 and it seems that when I use CMD+Q to quit REAPER, the little dot under the REAPER icon in the OS X dock stays lit up for longer than I remember before going away.

Earlier today I even had to Force Quit REAPER and I got a crash but for some reason a diagnostic report wasn't created so I can't attach it here. I did "report" it though I think that goes to Apple and not Cockos.

Maybe it's a plugin that is not unloading as smoothly as it should. I'll try to test again with no plugins loaded.
I loaded an empty new session with no plugins and REAPER quit quickly so this is probably related to a 3rd party plugin.

It would probably take quite a bit of time to figure out which one but if it helps any, it seems like a new behavior in REAPER while I don't recall updating any plugins recently.
__________________
MacOS 10.13.4 - iMac Pro 3.0 GHz 10-Core - 60GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 01:46 PM   #17
ovnis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 990
Default

Quote:
+ Video: fix potential memory errors with certain video processors
That not solves this issue :

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=191269
ovnis is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.