Old 11-07-2017, 07:01 PM   #1
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default iZotope plugins causing a delayed REAPER quit

Are there any iZotope plugins users that authorize via iLok having an issue where REAPER is slow to quit when more than a few iZotope instances are inserted?

I recently updated the iLok manager app to V4 and maybe that is part of the issue because that seems to be around the same time the problem started up.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/

Last edited by MRMJP; 11-08-2017 at 06:52 PM.
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-08-2017, 06:53 PM   #2
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

I will test now on my laptop where iZotope is authorized via challenge/response and see if there is a difference.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-08-2017, 07:06 PM   #3
grinder
Human being with feelings
 
grinder's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Zealand
Posts: 1,560
Default

I use challenge response (Ozone 8 and Neutron 2)
Things run as they should.

Grinder
grinder is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2017, 07:25 PM   #4
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Thanks for the report. I'm in the process of trying to test iLok vs. computer authorization but I'm leaning towards an issue with iZotope and iLok causing REAPER to hang when quitting.

It's not so obvious with one plugin but with a few iZotope plugins instances, REAPER can take a long time to quit.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-08-2017, 07:50 PM   #5
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Actually, it seems that the method of authorization doesn't have an affect on things for me.

If I have say 10 instances of an iZotope plugin in a session, REAPER is slow to quit.

It never used to be that way but something seems to have changed recently.

For me it happens on macOS Sierra and High Sierra.

I wonder if anybody else can reproduce. I also can't reproduce this in any other apps, just REAPER.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2017, 08:36 AM   #6
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Also, because REAPER has been updated more recently than any iZotope plugins I'm testing this with, I have to wonder if something changed in REAPER that is causing it to hang/freeze when closing/quitting when a session has many iZotope plugins inserted.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2017, 09:48 AM   #7
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Seems to be related to Ozone 8/Neutron 2 but not Ozone 7. I guess it's an iZotope thing and why I only noticed more recently. Sorry for all the noise.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/

Last edited by MRMJP; 11-09-2017 at 10:07 AM.
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 12:36 PM   #8
grinder
Human being with feelings
 
grinder's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Zealand
Posts: 1,560
Default

I have Ozone advanced 7 and 5 Neutron 1 also still installed
Along with ozone 8 and Neutron 2

Grinder
grinder is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 12:47 PM   #9
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Quote:
Originally Posted by grinder View Post
I have Ozone advanced 7 and 5 Neutron 1 also still installed
Along with ozone 8 and Neutron 2

Grinder
Have you noticed that with a session containing multiple instances of Ozone 8 and/or Neutron 2 that REAPER is slow to fully quit or the session is slow to close?

Ozone 7 and earlier don't seem to be affected but Ozone 8 is goofy for sure.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 01:01 PM   #10
grinder
Human being with feelings
 
grinder's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Zealand
Posts: 1,560
Default

When I am next doing a mix I could try that I will not be on my audio today I need a rest.
I am just guessing here MRMJP I have 32GB Ram, Ozone would use a bit of Ram.
I have used Neutron and Neutron 2 in multiples with no trouble.
I am using Ozone 8 on the master bus only so far.

Grinder
grinder is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 01:04 PM   #11
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Quote:
Originally Posted by grinder View Post
When I am next doing a mix I could try that I will not be on my audio today I need a rest.
I am just guessing here MRMJP I have 32GB Ram, Ozone would use a bit of Ram.
I have used Neutron and Neutron 2 in multiples with no trouble.
I am using Ozone 8 on the master bus only so far.

Grinder
Thanks. iZotope has a few other reports of this already but I'm trying to help them pinpoint it.

I don't think it's related to RAM. The plugins perform fine and I use item FX so even though I have say a dozen instances loaded, only one is in use at a time in my mastering sessions, and I'm not using the entire 08 plugin, just the dynamics module.

It has something to do with the plugin closing so the app and/or session can fully quit.

What's weird is the session window closes but if you look closely you can see that REAPER freezes/hangs and is technically still open which can be annoying.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 01:20 PM   #12
grinder
Human being with feelings
 
grinder's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Zealand
Posts: 1,560
Default

You joggle something there
Lately after installing the two Neutron 2 and Ozone 8 I have had a few instances where after closing Reaper and shutting down I have had to wait until
my computer shuts down (tell it to close the process) whatever process is hindering shut down. Reaper seems to close down perhaps it is that the Izotope's are not.

Grinder
grinder is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 01:22 PM   #13
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,315
Default

Quote:
Originally Posted by grinder View Post
You joggle something there
Lately after installing the two Neutron 2 and Ozone 8 I have had a few instances where after closing Reaper and shutting down I have had to wait until
my computer shuts down (tell it to close the process) whatever process is hindering shut down. Reaper seems to close down perhaps it is that the Izotope's are not.

Grinder
Yeah, that's what I"m saying. Something must have changed for 08/N2.

I tried to reproduce the issue in WaveLab by loading a bunch of instances but there was no problem there. It's seems to be isolated to REAPER and Ozone 8/Neutron 2, at lsat on MacOS.

I tried AU an VST3 with the same result. I tried iLok vs. computer authorization with the same result.

It seems that the more instances loaded, the longer REAPER hangs when quitting.
__________________
MacOS 10.12.6 - iMac 3.5GHz Quad i7 - 32GB RAM - SSD for OS and audio
http://www.mysteryroommastering.com/ - http://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.