Old 02-16-2018, 08:00 AM   #1
Trancit
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Location: Gran Canaria
Posts: 235
Default Latency compensation broken (FIXED)

I noticed this with version 5.71 rc2, but I am not sure, if this happened before... therefore I post it here and not in the pre release section...

1. When looping a time selection, timebased plugins like LFO Tool, Kickstart or Volume Shaper are not compensated anymore, if you put a plugin which causes latency in the chain before... with every loop cycle itīs getting out of sync by the latency amount caused by the plugin before...

To test:
a. insert a kick sample (or something with sharp transient) on every beat and loop the section with a time selection
b. insert i.e. reaFIR on the channel followed by one of the named before
c. choose a trimming preset with synced to a 1/4 bar in the LFO plugin (means, envelope shape like Attack=0, Decay= 250ms, Sustain=0, Release=short)
d. Play the loop

e. First loop plays normal, second loop cuts off the latency of reaFIR from the sound, third loops cuts of 2 times latency of reaFIR and so on...



2. Synced browser preview is not in sync with the project anymore...
(Autostart checked, Start on bar checked, Tempo match on)

To test:

a. Insert a full drumloop in the timeline and loop it
b. play it
c. preview the same loop from the browser, while sequencer is playing

The previewed loop is out of sync by about 20-30 ms on my side...
I cannot remember that happened before...

Can anybody confirm this 2 issues???
Trancit is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2018, 08:44 AM   #2
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 11,220
Default

Moved to the pre-release forum (if it mentions a pre-release, it doesn't belong in the main forum!).

Can you reproduce with any REAPER-included plug-ins? If not, provide links to the others?

Can you make a test project that behaves differently in 5.71rc2 than in 5.70?
Justin is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2018, 09:58 AM   #3
Trancit
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Location: Gran Canaria
Posts: 235
Default

I said, I am not sure if it is related to 5.71 or if it happened before...

With Reaper plugins itīs afaik not possible but the most easy one would be Kickstart: http://www.kickstart-plugin.com/

Choose inside Kickstart the preset short kick (like shown in the image)
Attached Images
File Type: jpg Kickstart.jpg (40.0 KB, 90 views)
Trancit is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2018, 10:06 AM   #4
Trancit
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Location: Gran Canaria
Posts: 235
Default

Just tested:

Latency issues inside the chain were introduced in 5.71... 5.70 works fine!!!

Browser preview not in sync with project is already present in 5.70...so this happened before...
Trancit is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 07:39 AM   #5
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 11,220
Default

Confirmed, thanks! Should be fixed in 5.76pre1

Last edited by Justin; 02-17-2018 at 08:31 AM.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2018, 09:06 AM   #6
billybk1
Human being with feelings
 
billybk1's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,503
Default

That was quick.......5.76pre1 is up on LOL.
billybk1 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2018, 02:09 AM   #7
Trancit
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Location: Gran Canaria
Posts: 235
Default

Latency prob for the FX chain is fixed, thx...

But the browser preview problem is still present...
Trancit is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2018, 06:15 AM   #8
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 11,220
Default

Quote:
Originally Posted by Trancit View Post
Latency prob for the FX chain is fixed, thx...

But the browser preview problem is still present...
Hmm yeah if I play it through a hardware output it's out of sync here, slightly, but then it is in 5.70 as well. If I tell it to play through the selected track (and select the track), then it nulls completely.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2018, 09:45 AM   #9
Trancit
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Location: Gran Canaria
Posts: 235
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Hmm yeah if I play it through a hardware output it's out of sync here, slightly, but then it is in 5.70 as well. If I tell it to play through the selected track (and select the track), then it nulls completely.
This works better than with hardware outs... thx for hinting...

But did you try this by looping the sequencer??? Itīs a quite weird behavior...
Itīs in sync... starts flanging... starts delaying... back in sync...sometimes even in the same loop cycle...

Itīs most noticeable with a full drumloop (best 4 on the floor) with a heavy kick...even without any tempo match /timestretch...
Seems, there are little flaws in the browser preview...
Trancit is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.