Old 07-31-2019, 09:03 PM   #1
rjg7070
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 1
Default AKAI LPK25 won't open as MIDI

I have recently bought an AKAI LPK25 USB MIDI keyboard. Unfortunately I cannot get it to work with Reaper 5. Can someone please talk me through what I need to do from installation as I am obviously missing something.
rjg7070 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2019, 09:16 PM   #2
Quasar
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 835
Default

If you go to Options/Preferences/Audio/MIDI Devices can you see your keyboard there? If so, make sure the input is enabled as well as input for control messages.
Quasar is online now   Reply With Quote
Old 07-31-2019, 09:35 PM   #3
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 10,217
Default

What exactly are you trying to accomplish ?

To record the Midi notes you need to check if the keyboard is "enabled" in Options/Preferences/Audio/MIDI Devices ("Enable Control" not necessary) , and you will find it in the track's "Input Midi" selection list.

To hear what you are plying you need to add a virtual instrument in the track FX chain and "enable Monitor" in the track.

To control Reaper functions by controls on the keyboard you need to activate "Enable Control".

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2019, 12:53 PM   #4
chris davies
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2019
Location: UK
Posts: 22
Default lpk25 woes

I seem to be having similar problems. which is my Akai LPK25 does NOT appear in the midi devices list, all is see is the two following options:

MIDI IN
USB Audio device

Sorry for being a noob, but we all have to learn somewhere.

One thing I am certain of, is that the LPK25 works fine in Studio One 2, but can't get it to work in Reaper. Any advice gratefully recieved.
chris davies is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2019, 02:07 PM   #5
lunker
Human being with feelings
 
lunker's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lucas, TX, USA (via Luleå, Sweden)
Posts: 1,353
Default

I'm not familiar with the LPK25 nor its MIDI drivers. And I certainly know nothing about your setup.

What are "MIDI IN" and "USB Audio Device"? Are they other MIDI devices that you have connected? Or is one of them possibly the LPK25 masquerading under a deceptive name?
__________________
Best Regards, Ernie "lunker" Lundqvist
BDSM (Bad Dog Studio Musicians)
Windows 10 running on Z390 + i7-8700
lunker is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2019, 11:59 AM   #6
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5,106
Default

Quote:
Originally Posted by chris davies View Post
I seem to be having similar problems. which is my Akai LPK25 does NOT appear in the midi devices list, all is see is the two following options:

MIDI IN
USB Audio device

Sorry for being a noob, but we all have to learn somewhere.

One thing I am certain of, is that the LPK25 works fine in Studio One 2, but can't get it to work in Reaper. Any advice gratefully recieved.
Which operating system (Windows, macOS, Linux) are you using?

In general, the LPK25 is plug & play and doesn't require any special drivers. But as lunker already mentioned above, it might be the case that one of these generic entries represent the LPK25. If so, make sure that this midi device entry is enabled for input. More info here: https://www.youtube.com/watch?v=LmEy49PH9p8
__________________
ReaLauncher

Last edited by solger; 11-15-2019 at 12:21 PM.
solger is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2019, 08:37 PM   #7
Pinknoise
Human being with feelings
 
Pinknoise's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Around Montréal
Posts: 965
Default

Mine works but it's a little finicky. Reset all midi devices in preferences select lpk25 and make sure it's enabled.
I also bought a usb hub with on/off individual switches that I often need to'refresh' usb connection.
Pinknoise is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2019, 07:44 AM   #8
Regisfofo
Human being with feelings
 
Regisfofo's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 438
Default

Yes, reset midi devices by opening preference window and hit ok. Then it will probably will appear.
Regisfofo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.