Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-16-2019, 04:17 AM   #1
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 707
Default (FIXED) MIDI Overdub is actually extending items (a little bit)?

I've uploaded a gif to the stash:
https://stash.reaper.fm/37335/bug_overdub.gif

Seems that when recording over the edge of an item in MIDI-Overdub mode,
the item source is extended. On the first pass it is only extended by some
milliseconds, on the second pass it is extended fully.

Tested on Linux

Edit: New GIF (Using show overlapping media items in lanes)

Last edited by FeedTheCat; 12-29-2020 at 04:46 AM.
FeedTheCat is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2019, 04:28 AM   #2
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,122
Default

what would you prefer to have it do?
__________________
|‾‾‾----__⌈‾ 🚫
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2019, 07:06 AM   #3
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 707
Default

Hi mccrabney,

maybe my title was a bit misleading. The issue isn't that items are expanded
in MIDI Overdub mode. (Even though I have to admit, I wish they weren't ).

The issue is that when recording over an existing item, that does not share
borders with another item, its MIDI source is extended by approximately 2ms.
This happens without even sending MIDI input to the track. So any items you
are just passing over are affected. When using pooled MIDI.......

I can not think of a scenario where this could possibly be your desired behavior

p.s. watch the GIF, it should showcase what I mean
FeedTheCat is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2019, 06:34 PM   #4
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,122
Default

Quote:
The issue is that when recording over an existing item, that does not share
borders with another item, its MIDI source is extended by approximately 2ms.
confirmed here.
__________________
|‾‾‾----__⌈‾ 🚫
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 06:37 AM   #5
carbon
Human being with feelings
 
carbon's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Eesti
Posts: 2,575
Default

Same here. I've unwillingly messed up the timing of some items a couple of times by duplicating them as the shift accumulates.
__________________
KasparTORN - projeKTorn
carbon is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 06:37 AM   #6
carbon
Human being with feelings
 
carbon's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Eesti
Posts: 2,575
Default

This is frustrating. I just had to go over an entire project with tiny timing accidents.
Maybe some way to reset the item length via actions could be a workaround?
__________________
KasparTORN - projeKTorn
carbon is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 08:05 AM   #7
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,522
Default

Confirmed here :-(

(Reaper v6.0 32-bit, Windows XP Pro 32-bit and Reaper v5.984 32-bit, Windows 7 Pro 32-bit)
akademie is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 08:37 AM   #8
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,122
Default

Quote:
Originally Posted by carbon View Post
This is frustrating. I just had to go over an entire project with tiny timing accidents.
yes, this does appear to be the source of this class of timing errors. i'd been trying to pin this down for ... years?
__________________
|‾‾‾----__⌈‾ 🚫
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 09-03-2020, 03:16 AM   #9
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 707
Default

Wow, it's almost been a year... Friendly bump

FeedTheCat is online now   Reply With Quote
Old 12-28-2020, 08:23 PM   #10
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Black Forest
Posts: 4,378
Default

Apparently fixed in the current pre
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub
If you like or use my scripts, please consider donating to amagalma cfillion FeedTheCat Julian Sader lb0 nofish Sexan X-Raym
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2020, 04:44 AM   #11
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 707
Default

Yup it's fixed! What a great day
FeedTheCat is online now   Reply With Quote
Old 12-29-2020, 05:19 AM   #12
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,122
Default

no, now it's underlapping instead of overlapping

__________________
|‾‾‾----__⌈‾ 🚫
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 12-29-2020, 06:02 AM   #13
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Posts: 707
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
no, now it's underlapping instead of overlapping

Yeah... You're right. When it extends items it doesn't do so correctly (They don't end exactly on the grid). But if you MIDI overdub over existing items it doesn't mess with them anymore.
FeedTheCat is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.