Old 02-04-2020, 01:22 AM   #1
Skaven252
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 137
Default ReaEQ: Parallel mode for Bandpass

Would be handy every once in a while if you want to band-pass multiple bands from the same signal. Having a parallel mode available for the bandpass would allow you to have the bands in the same EQ without them filtering each other out.

Useful for, for instance, creating quirky filter automation, such as a vowel filter.
Skaven252 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2020, 03:43 AM   #2
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 1,575
Default

Maybe parallel is not the word your´re looking for here! Parallel processing means you have the same signal on a different track ( bus for example) to process and combine with the original one.
From what i understood , your request is in the same ReaEQ set all bands to band pass and move them together, changing the frequency , right ? If so you could to that in a couple ways, automation lanes for each frequency and automate equally the frequency or you can use a script for that. I know there is a script in reapack (cant remember who´s the author) that you can change value of the same parameter of the same plugin across multiple tracks that have that plugin inserted. Maybe there is one to a single plugin and for multi parameters.
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060 -Merging Anubis AD/DA
pepe44 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2020, 04:11 AM   #3
Skaven252
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 137
Default

Quote:
Originally Posted by pepe44 View Post
Parallel processing means you have the same signal on a different track ( bus for example) to process and combine with the original one.
That's exactly what I'm looking for. If you have, for example, a 200 Hz band pass and 800 Hz band pass with narrow bandwidth set up serially (one after the other), no signal gets through, because they filter each other out. If they are set up in parallel, you can hear the 200 Hz and 800 Hz bands together.

You could use ReaFIR to draw a pass-through for multiple bands, but these cannot be automated.

You could set up an effect to output the dry signal to multiple channels, then chain single bandpass ReaEQs to operate on each channel pair and output back to 1-2, but that's a bit clunky.

Or, you could send the same signal to multiple tracks and have a single band pass in each, then mix them together. But that's more clunky.

Last edited by Skaven252; 02-11-2020 at 04:33 AM.
Skaven252 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2020, 04:42 AM   #4
Skaven252
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 137
Default

Here's a parallel bandpass done with multiple effects (one dummy to split to 6 channels, then a single band ReaEQ in each channel pair, then a 3-band Joiner to mix them back together).

Would be handier if you could do this all in just one ReaEQ, with a convenient "parallel mode" checkbox for the Band Pass.
Attached Files
File Type: zip parallel_bandpass.zip (1.6 KB, 70 views)
Skaven252 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 04:14 AM   #5
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 1,575
Default

I get it.
What plugin you know that is capable of doing such process? ProQ-3 fabfilter ?
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060 -Merging Anubis AD/DA
pepe44 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 04:18 AM   #6
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 1,575
Default

Take a look at this thread, maybe a good feature for the Eq:

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=213501
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060 -Merging Anubis AD/DA
pepe44 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 05:07 AM   #7
Skaven252
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 137
Default

Quote:
Originally Posted by pepe44 View Post
What plugin you know that is capable of doing such process? ProQ-3 fabfilter ?
Fabfilter doesn't do it AFAIK, but the MeldaProduction MFilter can do it. And it's got a pretty neat vowel filter preset as well, that makes use of parallel bandpasses.

Last edited by Skaven252; 02-12-2020 at 05:14 AM.
Skaven252 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 05:16 AM   #8
Skaven252
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 137
Default

Quote:
Originally Posted by pepe44 View Post
Take a look at this thread, maybe a good feature for the Eq:
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=213501
That looks really cool.

Side note: Parallel mode is only really useful with a band pass (or rather, multiple band passes). If you use it with a peak, notch, shelf, or hi/lo pass it's a bit moot.
Skaven252 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2021, 01:35 PM   #9
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 1,575
Default

Reopening this thread one year later.

While i was looking for a parallel eq i found that we were talking about it right here! Crazy world ehhe!

Anyway, did you manage to make it happen ?
There is the sonoris Parallel Eq.
There are not many products on the market with this topology.
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060 -Merging Anubis AD/DA

Last edited by pepe44; 12-08-2021 at 01:43 PM.
pepe44 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2021, 08:39 PM   #10
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6,291
Default

Why not just multiple notches instead? Maybe with HP and LP at either end.
ashcat_lt is online now   Reply With Quote
Old 12-12-2021, 06:27 PM   #11
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 13,920
Default

Hmm yes this would be cool
Justin is online now   Reply With Quote
Old 12-13-2021, 10:36 AM   #12
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 1,575
Default

What about the dry/wet knob in Reaper set to 50% ?
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060 -Merging Anubis AD/DA
pepe44 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2022, 01:50 PM   #13
clepsydrae
Human being with feelings
 
clepsydrae's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,047
Default

(implemented in Reaper 6.44: https://forum.cockos.com/showthread.php?t=261613 )
clepsydrae is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2022, 03:06 AM   #14
Travesty
Human being with feelings
 
Travesty's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 658
Default

Nice one, I used to use multiple reaeq's to do this
Travesty is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.