 |
|
|
02-17-2020, 07:04 AM
|
#1
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Dfk's Build-Your-Own Custom Toolbar Utility (v.1.05)
Disclaimer:Test/use my scripts at your own risk. While it is atypical that a REAPER Lua script would damage or harm your hardware/software/data, I will not accept any liability if this were to occur. The download, installation, and operation of my scripting code and its structures are strictly an operative of free will, and signify an agreement to these terms. You are responsible for any damages that might occur, however unlikely. All my scripts are licensed as GPL v.3. Script requires js_ReaScriptAPI v0.999 or higher and SWS.
Wanna save a little space? Perhaps you'd like a customizable toolbar? Maybe some cheese and wine? I got you covered!
- Build your own dockable toolbar, create custom menus...either going upwards or downwards, colorize and resize your buttons!
- Run multiple script instances simultaneously by copying the .lua script file, renaming it, then loading it into REAPER.
- Transport any toolbar to another installation by copying its .ini file (located in the same folder as the script).
- Set window background as a color or image (which can be sized manually or stretched to window).
- Toolbar buttons can be assigned .png and .jpg images, and manually sized/stretched.
- Button folders, button tooltips, and added grid customization.
- Insert FX by name on to selected tracks without custom scripting. Simply put FX [fx name here] into an action slot! (example: FX ReaEq)
- NEW! Popup toolbar! Choose what orientation you want (top/right/bottom/left) and watch in awe as your toolbar neatly hides away when you aren't using it!
Version .998
Version .97
Changelog:
v.998
--------*Fixed issue with scrollbars visuals not updating correctly
--------*Changed default grid line color to dope
--------*When inserting FX, add new track if none selected
--------*Tooltips now only popup for buttons created (https://forum.cockos.com/showpost.ph...&postcount=337)
--------*Popup window!
v.998a
--------*Bug invoked when enabling popup while script is docked
v.999
--------*Window can now be resized whether titlebar is showing or not
--------*Fixed crash when using menu buttons and clicking off-menu
--------*Grid size minimum decreased to 3
--------*User Area: option to show/hide image button border outlines
--------*User Area: Name variable for running multiple script instances simultaneously
--------*Reworked multiline spacing (again) added another User Area option to adjust vertical
--------*Large rework on popup feature
v1.01
--------*New Feature: Button duplication by marquee
--------*Feature previously called "Button Duplication" now called Button Matrix Duplication, and follows button selection
v1.02
--------*New Feature: Un/lock scrolling from menu
--------*New Feature: Un/lock window resizing
--------*Removed script 'Pause' feature
--------*User can now show/hide grid and enable/disable snap separately
--------*Reorganized main action menu
v1.03
--------*Fixed issue with image button outlines not showing
--------*Separated button edit menu font color/font transparency items
--------*New Button Customization item: New button text color default
--------*Script now saves entirely to .ini
--------*Moving buttons no longer scrolls when scrolling is disabled
--------*Buttons now show actions states (only for 1st action slot)
--------*Script now simply needs to be duplicated and loaded into REAPER to run multiple instances in REAPER
--------*Removed crash when empty lines in .ini file
--------*Load/save configuration options now in main menu
--------*Window auto refocuses when mouse leaves script window (can be disabled in User Area)
v1.03a (filename will still indicate 1.03)
--------*Hot-fix. Folders were not saving/loading correctly
--------*Hot-fix. auto refocus feature bug fixed
v1.04
--------*Can hide scrollbars from global options now (removed from User Area)
--------*Fixed bug with scrollbars and popup window (aesthetic only)
v1.05
--------*Vertical buttons! (only for standard and folder buttons, no menu buttons)
--------*Fixed problem with font size not loading when loading configuration
--------*Fixed problem with image buttons not colorizing their states
--------*Buttons 'flash' when clicked (can be disabled by setting titled 'Babag' in User Area)
I am no longer actively working on this script, or monitoring this thread. But, if you find any bugs which impact the usage of the script feel free to comment on the thread and/or email me at dafarkias(at)gmail.com .
.
Last edited by Dafarkias; 07-05-2021 at 09:04 AM.
|
|
|
02-17-2020, 07:07 AM
|
#2
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Last edited by Dafarkias; 04-14-2021 at 05:11 PM.
|
|
|
02-17-2020, 12:23 PM
|
#3
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Here are some settings inside the .lua file you can adjust:
Changelog Archive:
[v0.5]
--------*(script release)
[v0.6]
--------*(complete overhaul)
[v0.61]
--------*(various stuff)
[v.7]
--------*.png images for buttons
[v.8]
--------*bugs
--------*script can be 'paused' to reduce cpu usage
--------*toggle state
[v.81]
--------*bug
--------*Added option to set background width and height, and autosize
[v.81a]
--------*quick-fix
[v.81b]
--------*quick-fix
[v.82]
--------*tooltip captions after hovering for 3+ seconds
--------*automatically bring keyboard focus to arrange view after button/menu activation
[v.83]
--------*run multiple instances of the script simultaneously by duplicating, renaming with a unique name, and loading into REAPER.
--------*automatically bring keyboard focus to arrange view after button/menu activation (second attempt)
--------*'Exit (save)' and 'Exit (discard changes)' added to main menu
--------*'Escape' key no longer exits script
[v.9]
--------*button folders (with v.9 you will want to install the script into its own designated folder)
--------*menu setting to show/hide window titlebar
[v.95]
--------*consolidate script files into a single ini file (pre v.95 generated multiple ini files)
--------*ability to customize grid line thickness and color
--------*tooltips for buttons
--------*'exit' buttons may be moved now, and remeber their positions
--------*regular buttons now have second, third, and fourth actions depending on their modifier (ex., shift, alt, ctrl, etc)
[v.96]
--------*changed move window to shft+left-click (previously ctrl)
--------*place tooltip timer in User Area of script
--------*added option to edit 'exit' button sizing (previously exit button could not be modified)
--------*fixed bug where images would not be properly saved/loaded to buttons
--------*improved how buttons move when snapping is enabled
[v.97] (in progress)
--------*toggling a button's autosize setting no longer returns it to the size of a grid unit
--------*User Area Tool_Tips works now
--------*shift+right-click now moves buttons
v.98
--------*Removed option to 'Exit and Discard Changes,' and removed 'autosize' from menu. (buttons can still be autosized from button edit menus)
--------*Showing window titlebar after hiding it displays window 'X' button (https://forum.cockos.com/showpost.ph...postcount=1533)
--------*Cleaned up coding (potential performance increase) and increased script fail-safes
--------*Fixed erratic placement of new buttons when snapping is enabled
v.98a
--------*Worked on issue with titlebar flickering
--------*Assigning new grid size now properly 'snaps' existing buttons
--------*Support for .ico files for button images
v.99
--------*Text is now enabled for buttons with images (can be disabled by setting transparency to 0)
--------*Text color and alpha (transparency) can now be set for buttons
--------*Buttons now remember their positions from between changing grid sizes
v.991
--------*Multi line text support for buttons (# separates lines)
v.992
--------*Font size minimum now lower (5)
--------*Text multi-line vertical spacing variable available in script User Area
--------*Ini now saves in a more readable format
--------*Delete button folders now reflects in ini file
v.993
--------*scrolling!
v.994
--------*Removed a few scrolling bugs
--------*Option to hide vertical and horizontal scrollbars in the User Area
--------*Ability to insert FX onto tracks by buttons actions ('FX' + fxname; FX ReaEq)
--------*Autosizing works better with multi-line buttons now
v.994a
--------*Reworked multi-line text positioning
--------*Worked on scrollbar/button movement issues
v.995
--------*Removed option to remove titlebar while docked (https://forum.cockos.com/showpost.ph...&postcount=244)
--------*Background color now saves (https://forum.cockos.com/showpost.ph...&postcount=250)
--------*Increased capability of internal folder deletion (ini)
--------*Added User Area option to Not Duplicate FX
--------*Added donate option to appease grandfougue
v.996
--------*Added User Area option to disable mousewheel scrolling, invert mousewheels, and to add custom modifiers (shift, alt/opt, cmd/ctrl)
--------*Added User Area option to snap buttons to their positions permanently
--------*Now option in menu to duplicate last button created
--------*Can now lock scrollbars by right-clicking
--------*Marquee select buttons (delete and move multiple buttons at once)
v.997
--------*Fixed bug with scrollbars
--------*Fixed bug with menu buttons not working/positioning correctly
--------*Button edit menu options now respect marquee selection
--------*Added help documentation pertaining to adding JSFX (https://forum.cockos.com/showpost.ph...&postcount=322)
--------*Background img, color, width/height now save per folder (instead of globally)
--------*Now can scroll by clicking middle-mouse scrollwheel (and can disable in User Area)
--------*Now new button creation will suggest last used width/height settings (if applicable)
Last edited by Dafarkias; 04-23-2021 at 11:14 AM.
|
|
|
02-17-2020, 07:49 PM
|
#4
|
Human being with feelings
Join Date: Sep 2017
Posts: 998
|
Interested!
Will test some time soon!
|
|
|
02-17-2020, 11:39 PM
|
#5
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Thinking about redesigning this script so that a user could/can click and drag toolbar buttons, resize buttons, and rename buttons all from with the GUI. True customization.
Also, I would unlink the script from REAPER's floating toolbar 1, because I just realized, it is somewhat superfluous.
|
|
|
02-18-2020, 09:27 AM
|
#6
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
Hi I tested the script here but nothing happens. No toolbars on script gui. Also "r" and "esc" is not working. but right click is working.
win 64x reaper v6.03+dev0131 reascript api 0.999
|
|
|
02-18-2020, 10:08 AM
|
#7
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Okay.
Do you have actions loaded into your floating toolbar 1?
|
|
|
02-18-2020, 10:22 AM
|
#8
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
Quote:
Originally Posted by Dafarkias
Okay.
Do you have actions loaded into your floating toolbar 1?
|
Yes I have.
|
|
|
02-18-2020, 10:35 AM
|
#9
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
No bueno.
I'm pretty tired, so I don't know if I'll be able to work on it tonight.
If you read my 4th post, you can see that I actually want to start the script over, and code it with much more customization capabilities, and unlink it from the floating toolbar menu.
...unfortunately, I'm supposed to be going on vacation soon, so I have no idea when I'll be able to dedicate a few days to accomplish the task...
|
|
|
02-22-2020, 05:06 AM
|
#10
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
v.6 posted. Buttons don't session save yet, working on that right now. Just thought I'd post this for potential feedback.
|
|
|
02-22-2020, 05:41 AM
|
#11
|
Human being with feelings
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,645
|
Nice ! would it be possible to load png files for icons ? Also an option that would allow us to add more than one action in a button and show them as a dropdown menu would be awesome
|
|
|
02-22-2020, 05:48 AM
|
#12
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
You can make menus. Just right click on the grid and click either up-menu or down-menu
|
|
|
02-22-2020, 06:06 AM
|
#13
|
Human being with feelings
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,645
|
Nice!!
|
|
|
02-22-2020, 07:31 AM
|
#14
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Now with pretty pictures! (sold separately)
|
|
|
02-22-2020, 08:36 AM
|
#15
|
Human being with feelings
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,645
|
hmm, now i get this error with the latest update
|
|
|
02-22-2020, 09:00 AM
|
#16
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Try again (downloading)?
|
|
|
02-22-2020, 09:41 AM
|
#17
|
Human being with feelings
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,645
|
Yes it works now and it's cool that we can add an image to the background, thanks
Is it possible to add images for the actions of the dropdown menu or for the buttons?
|
|
|
02-22-2020, 10:15 AM
|
#18
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
It is feasible, but it is not currently programmed into the script.
|
|
|
02-22-2020, 05:54 PM
|
#19
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
Hi Dafarkias, Thanks for this great work. I believe it will be more functional and nice looking than regular Reaper toolbars when you finish it.
I have some suggestions maybe they are on your to do list but anyway here they are :
- Visual mouse click effect on buttons when pressed. (Maybe button background color can change at the moment of clicking then come back to the original color)
- Toggle state of actions.
- Coloring of dropdown menus.
- Ability to change the position and order of buttons.
- Support for Png icons.
Regards...
|
|
|
02-23-2020, 12:03 AM
|
#20
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Visual mouse click, definitely.
Actions toggle state, for sure.
Coloring of drop-down menus, unfortunately not possible.
Change position of buttons by shift+left-clicking them and dragging the mouse.
PNG. icons, currently working on that now.
|
|
|
02-23-2020, 02:40 AM
|
#21
|
Human being with feelings
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,645
|
Quote:
Originally Posted by Dafarkias
Visual mouse click, definitely.
Actions toggle state, for sure.
Coloring of drop-down menus, unfortunately not possible.
Change position of buttons by shift+left-clicking them and dragging the mouse.
PNG. icons, currently working on that now.
|
Awesome, thx!
|
|
|
02-23-2020, 07:34 AM
|
#22
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
v.7 is posted.
png/jpg can now be used for toolbar button images.
v.8 is posted.
fixed a bugs, added toggle state, and a new 'pause' feature.
NOTE: When updating from v.7 or less to current you need to erase/delete your "Dfk Custom Toolbar Utility.ini" file (and lose your configuration, unfortunately). The file is located in whatever directory you installed the script.
Last edited by Dafarkias; 02-25-2020 at 09:51 AM.
|
|
|
02-25-2020, 01:53 AM
|
#23
|
Human being with feelings
Join Date: Apr 2016
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 217
|
This is so so awesome!
Just two things:
- Could you make the background image NOT stretch? If 1 pixel in the image would equal 1 pixel in Reaper, i could use the background image to create thematic sections for buttons.
- Since the last update, i can't create new buttons, i get error "875: attempt to index a nil value (field '?')". Any idea why?
Thank you!
Micha
|
|
|
02-25-2020, 04:27 AM
|
#24
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Thanks, fixing!
So the bug is partly due to the new formatting of the script: For instance, when creating a new button, this is the proper formatting:
New Track-1
0
New Track-40001
I know, I know, that is inconvenient and redundant. I added a workaround to the script now so where the following formatting now works too for creating a new button:
New Track-1
0
40001
The reason this discrepancy ever existed is because it was difficult programming the user input box to create either a button OR a menu. This new behavior was an update (I think) in v.7.
[EDIT]
v.81 is posted.
Should fix the bug for inputting only an action code into the 3rd input box when creating a button. Also, added menu options for resizing background image/manually setting width/height.
Last edited by Dafarkias; 02-25-2020 at 09:56 AM.
|
|
|
02-25-2020, 04:42 AM
|
#25
|
Human being with feelings
Join Date: Sep 2014
Posts: 2,581
|
Awesome thanks !
I can create another by Dfk Custom Toolbar Utility 2.lua
and rename all instances in the script of "Dfk Custom Toolbar Utility" > "Dfk Custom Toolbar Utility 2"
though if you could have tabs instead this would be great.
Thanks again it is really appreciated.
|
|
|
02-25-2020, 05:16 AM
|
#26
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Tabs is a pretty cool idea.
|
|
|
02-25-2020, 08:00 AM
|
#27
|
Human being with feelings
Join Date: Apr 2016
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 217
|
great, thank you! can't wait to try it out later
|
|
|
02-25-2020, 11:09 AM
|
#28
|
Human being with feelings
Join Date: Apr 2016
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 217
|
Quote:
Originally Posted by Dafarkias
png/jpg can now be used for toolbar button images.
|
Hey Dafarkias,
i tried this and as soon as i attach a PNG, the button becomes 1 grid length in size, even though the button was larger before, as is the PNG.
Also, rightclick on button, edit button crashes the script with error "612: attempt to concatenate a nil value (field '?')"
|
|
|
02-25-2020, 11:22 AM
|
#29
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Confirmed, fixing.
[Edit]
Should work now. Posted quick-fix 8.1a.
[Edit]
Second attempt: quick-fix 8.1b
Last edited by Dafarkias; 02-25-2020 at 12:10 PM.
|
|
|
02-25-2020, 12:18 PM
|
#30
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
By the way, if anyone has any cool pictures of any custom toolbars you've made with this script, feel free to share them in this thread, I'd love to see them. I'd like to post more aesthetic pictures up top the thread to better show its customization capabilities.
|
|
|
02-25-2020, 01:22 PM
|
#31
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Quote:
Originally Posted by MusoBob
Awesome thanks !
I can create another by Dfk Custom Toolbar Utility 2.lua
and rename all instances in the script of "Dfk Custom Toolbar Utility" > "Dfk Custom Toolbar Utility 2"
though if you could have tabs instead this would be great.
Thanks again it is really appreciated.
|
Curious what you think about this idea:
Workspaces. Let's say I incorporate three (or more) workspaces into the script. Then, you can have multiple windows open at the same time, and assign them whatever workspace you desire.
Would that scratch the itch?
|
|
|
02-25-2020, 02:59 PM
|
#32
|
Human being with feelings
Join Date: Sep 2014
Posts: 2,581
|
Workspaces sound good.
|
|
|
02-25-2020, 04:45 PM
|
#33
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
Hi Dafarkias v0.81b is not working here. I can't add buttons. v0.80 was working.
|
|
|
02-25-2020, 10:55 PM
|
#34
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Can you show me what your inputting in the user input box to create a new button, please?
|
|
|
02-25-2020, 11:13 PM
|
#35
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
Yes of course. When I hit OK, Nothing happens. But v0.80 was working correctly here.
EDIT: OK I know what I'm doing wrong sorry for the disturbing.
Last edited by mehmethan; 08-13-2023 at 03:07 PM.
|
|
|
02-25-2020, 11:54 PM
|
#36
|
Human being with feelings
Join Date: Jun 2011
Posts: 599
|
After triggering an action from DFK toolbar, I lose all my shortcuts from my keyboard.In general my shortcuts scope is "general" but they are not working. For example I want to play the song so I hit space bar. It is not working. First I need to click and focus on arrangement window then it works. Is it possible to change this behaviour?
|
|
|
02-26-2020, 12:01 AM
|
#37
|
Human being with feelings
Join Date: Nov 2014
Location: Can Tho - Viet Nam
Posts: 301
|
Quote:
Originally Posted by mehmethan
Yes of course. When I hit OK, Nothing happens. But v0.80 was working correctly here.
EDIT: OK I know what I'm doing wrong sorry for the disturbing.
|
Pls Please name correctly... Name(-)Button type
|
|
|
02-26-2020, 12:10 AM
|
#38
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
Pass through keyboard input?
I'll talk to Julian Safer about that and see if I can get it to work.
Good request.
[Edit]
Or a simpler fix would be for the script to return keyboard focus to the arrange window after activating an action. That would be very easy to code.
Last edited by Dafarkias; 02-26-2020 at 12:15 AM.
|
|
|
02-26-2020, 02:19 AM
|
#39
|
Human being with feelings
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 864
|
@mehmethan
At your earliest conveniences please try v.82.
Keyboard focus should automatically redirect to the arrange view after activating a toolbar action.
|
|
|
02-26-2020, 04:29 AM
|
#40
|
Human being with feelings
Join Date: Mar 2015
Location: India Mumbai
Posts: 815
|
super light and super fast !
love it . thinking of binding to a hotkey or dock it as a menu
fantastic work man
cheers
zook
|
|
|
Thread Tools |
|
Display Modes |
Linear Mode
|
Posting Rules
|
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
HTML code is Off
|
|
|
All times are GMT -7. The time now is 07:55 AM.
|