Old 07-21-2020, 02:34 PM   #1
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default CSI Faderport 8 / 16 / v2 builds

This thread is all about using the Presonus Faderport 16, 8 and v2 with the Control Surface Integrator.

Download the CSI beta here or via the links in the signature of the first post of the main CSI thread.

CSI Documentation Wiki

Click on the thumbnails for high resolution images of each unit, all from Presonus themselves.


CSI requires two kinds of files for the most part. MST and ZON files. MST describes what the units sends, putting a name to each message and what feedback to provide. The ZONe files tell CSI what each control resource(button, fader, displays,etc.) actually does and shows. These packages of MST and ZON files will get updated as folks will surely post their own versions too.

Presonus Faderport 16 and 8
Faderport 16 and 8 .MST and .ZON files are collected in this little ZIP file. Download it here:
https://stash.reaper.fm/40068/fp16_and_fp8_csi.zip (updated on 22.07.2020 to fix Faderport 8 MST)

For installation instructions refer to the Documentation Wiki.


We're using the Faderport 16 & 8 in STUDIO ONE mode. This enables you to have to use only one midi device in and out. Using the Faderport 16 in MCU(Logic) mode requires you to use two midi devices which becomes a bit of a mess IMHO. Also, we're free to do whatever we want with the Faderports with the Control Surface Integrator.

Setting up Modifiers
Modifiers can be any button that sends a message when it is pressed, and another when it is let go. There are four global modifiers available that are all assigned in a Zone file.

Right SHIFT button is assgined to be the SHIFT modifier.
In the MST file this button is assigned like so
Code:
Widget ShiftRight 
  Press 90 06 7f 90 06 00
WidgetEnd
In the Zone file it is then assigned like so
Code:
ShiftRight   Shift

Left SHIFT button is assgiend to be the ALT modifier.


You can change these assignments in the Zone file to suit your needs. Just be sure the button you're using sends a press-down and a release message.

Faders
Faders controll the volume of tracks upon startup. The scribble strips indicate the track name. When a fader is touched, the current track volume value is indicated instead. Use the buttons Prev and Next to bank by 16 (Faderport 16) or 8 (Faderport 8) tracks. These buttons are to the right and left of the very large knob on the upper right.
Modifers
Shift + Fader
This controls the PAN of the track

Alt + Fader
Controls the second PAN, i.e. width or channel 2 pan, depending on the panning mode the track was set to.

There are some other modifier functions, so the faders will jump around a bit every time you hold Shift or Alt.

Send mode
Press Send (button to the right of the faders, third from the top) to show the send volume levels on the first 8 faders. Modifiy the Zone file is you'd like more. I don't know how to bank here yet. Mute buttons toggle the mute on the sends. The Select buttons still select tracks.

To go back to controlling the track volume, press Send again, and then press Track. This is due to a bug in CSI at this time(22.07.2020). Usually just pressing Send should have been enough. When it's fixed, nothing needs to be changed.

Small Rotary knob in top left corner
Now controls a single selected tracks PAN, until you change it to do something else.
Automation


The automation buttons are easy. The Off button actually activates Latch Preview. Disregard the Audio button. It is not used in automation matters, unless you yourself want to make it so.

Alt+button changes the mode for all tracks.

Shift+button does a global override. Shift+Pan turns the global override off, which is why the Pan button may be lit up all the time.
Arming
I've taken this out, but feel free to add it back in. Place it in the "Buttons|" zone.

Code:
/ BUTTONS LEFT OF FADERS
  Arm    TrackRecordArm // arms selected tracks
  Shift+Arm Reaper "40490" // arm all tracks
  Alt+Arm  Reaper "40491" // unarm all tracks
  SoloClear Reaper "40340" // Track: Unsolo all tracks
  MuteClear Reaper "40339" // Track: Unmute all tracks
Suggestions and ideas are welcome. Feel free to use and modify anything here to your hearts content.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom

Last edited by airon; 07-23-2020 at 04:48 AM.
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2020, 03:34 PM   #2
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Smile

Great to have an own thread for us Faderport 8 / 16 owners

My scribble strips indicates nothing...i tried all mcu modes and "studio one" mode works best in Faderport 8

/Pekka
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2020, 10:34 PM   #3
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,532
Default

Quote:
Originally Posted by tpulse View Post
Great to have an own thread for us Faderport 8 / 16 owners
It would be graet to have a dedicated subforum for the CSI extension !
-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2020, 08:28 AM   #4
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default

Updated the MST for Faderport 8 to fix display issue, thanks to tpulse. See first post for download link.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2020, 08:57 AM   #5
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

Quote:
Originally Posted by airon View Post
Updated the MST for Faderport 8 to fix display issue, thanks to tpulse. See first post for download link.
Thanks, you're welcome
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2020, 10:08 AM   #6
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default

Updated the files again.

Small Rotary knob in top left corner
Now controls a single selected tracks PAN, until you change it to do something else.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2020, 11:15 AM   #7
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

Quote:
Originally Posted by airon View Post
Updated the files again.

Small Rotary knob in top left corner
Now controls a single selected tracks PAN, until you change it to do something else.
Great!!! ....but i tried...sorry no difference yet

Last edited by tpulse; 07-23-2020 at 01:38 AM.
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 04:49 AM   #8
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default

Has anyone implemented Faderport v2 support yet ?

If it's uploaded, I could include the link to it in the first post, if you wish.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 11:33 AM   #9
Matthijs
Human being with feelings
 
Matthijs's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: The Hague, The Netherlands
Posts: 17
Default reaper_csurf_integrator.dll in Plugins: Reaper stops

Hi, just bought the Faderport 8. Following the instructions on the CSI installation: CSI as a folder in Reaper resource path, stop Reaper, put reaper_csurf_integrator.dll in Plugins-folder of same resource path. I open Reaper. But then, after two seconds, Reaper stops, vanishes. Any suggestions?
Matthijs is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 01:06 PM   #10
Funkybot
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,416
Default

Quote:
Originally Posted by Matthijs View Post
Hi, just bought the Faderport 8. Following the instructions on the CSI installation: CSI as a folder in Reaper resource path, stop Reaper, put reaper_csurf_integrator.dll in Plugins-folder of same resource path. I open Reaper. But then, after two seconds, Reaper stops, vanishes. Any suggestions?
Did you install to the Plugins folder or the UserPlugins folder? As of more recent builds, it should be the latter.

If you're still having issues, please pop over to the main CSI thread as it may not be FaderPort related.
Funkybot is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 01:47 AM   #11
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

Quote:
Originally Posted by Matthijs View Post
Hi, just bought the Faderport 8. Following the instructions on the CSI installation: CSI as a folder in Reaper resource path, stop Reaper, put reaper_csurf_integrator.dll in Plugins-folder of same resource path. I open Reaper. But then, after two seconds, Reaper stops, vanishes. Any suggestions?
1: Put the reaper_csurf_integrator.dll in userplugins: In windows:
C:\Users\yourname\AppData\Roaming\REAPER\UserPlugi ns

2: Put the csi folder in: C:\Users\yourname\AppData\Roaming\REAPER\

Keep only :\CSI\Surfaces\Midi
and : CSI\Zones
I've only the Faderport 8 files left in zones and in surfaces
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 04:48 AM   #12
Matthijs
Human being with feelings
 
Matthijs's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: The Hague, The Netherlands
Posts: 17
Default

Thanks, appreciate it. I already did exactly as you said but then in my configuration Reaper stops. I think it's got something to do with the (routing to the) plugin-folders. I only have one plugin in my Userplugins-folder (reaper_reapack-x64.dll) so far and when I add the integrator dll the problem starts. Funkybot is right, this hasn't got to do with the Faderport, I pop over to the main CSI thread. Thanks anyway!
Matthijs is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2020, 02:48 AM   #13
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

I've tried it all with studio one mode in fp8 without success to control the small blue rotary.

It works with MCU-Logic mode in FP( when using CSI Mcu for FP8 in Reaper
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2020, 04:18 AM   #14
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default

tpulse, you could verify that the knob sends the data the widget expects. I worked off the specs in the manual which were identical to the FP16, but there could be a mistake on my side.

Call up the action CSI edit mode, check the two in and out checkboxes on the right and start moving the knob, and change the .mst if necessary.

If all is well however, then it could be just a mistake in installation or configuration when setting up . Install the package again, more slowly.

I‘ve got an update coming that puts in VCA mode, adds pan width to the big knob and brings in more colour to the automation buttons for shift and alt combos.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2020, 07:27 AM   #15
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

I'll try to re-install later. I remember having all options ticked . I looked at faderport manual and when it is in "studio one mode" it speaks sysex language, the weird thing is that the faders work nut the problem starts when trying to adress the encoders.

I'm not an expert on this but interested, you should see how happy i was when i found the "display" issue.. i felt like an expert haha
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2020, 08:33 AM   #16
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 10,785
Default

Quote:
Originally Posted by tpulse View Post
I'll try to re-install later. I remember having all options ticked . I looked at faderport manual and when it is in "studio one mode" it speaks sysex language, the weird thing is that the faders work nut the problem starts when trying to adress the encoders.

I'm not an expert on this but interested, you should see how happy i was when i found the "display" issue.. i felt like an expert haha
Ah well. I have everything UNchecked for the surface in the CSI preferences config of the setting.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview - Faderport16CSI
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2020, 09:13 AM   #17
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

Hmm. Maybe that fixes the issue for me haha.

I think you should add more into the "install and
settings" so all we who use your files can set this up like you have.
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2020, 10:53 AM   #18
Exquse
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 2
Default

Im comming form cubase ande studo one and sinds two months in Reaper and i think ist a keeper. (rock solid on audio and controlling VST instruments and a fresh new approach one a DAW),

I have a faderport 8 and know running as a mackie/MCu devices. What I,m missing is that i can select a group of tracks, lets say buschannels, that are spread all over my main mixwindow, and have those selected bus channels also selected on teh faderport 8.

I have tryed a workaround with screenset/mixerlayouts, and the window/mixer selecting works wel, althoug the faderport 8 dont't pick up the channges, therefore i have to mousclick one a channel,and fadewrport jumps back in concetion with the selected channels

So, verry interresting thread, and my suggestion is to make use of the audio, VI BUs VCA button, like the way they are ussed in studio one,

I know Reaper only has channels, maby this can work by colorcoding channels (busses blue, VI channels green) ect,

Anny way keep up the good work!

A Reaper newby

P.S. My dutch is much better than my English

Last edited by Exquse; 07-29-2020 at 11:02 AM.
Exquse is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2020, 10:41 PM   #19
todoublez
Human being with feelings
 
todoublez's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: beijing
Posts: 427
Smile

Hi airon ,

I'm only using v2,

is thrr anything I can download here ?
__________________
Reaper 6.12 / SWS/S&M: v2.11.0 / Hackintosh OSX High Sierra 10.13.6
i9 9900KS / 8 Cores base:4.0Ghz turbo:5.0Ghz / 64G RAM /
JS_ReaScriptAPI: v1.215 / Ultraschall API: v43220.00

Last edited by todoublez; 07-30-2020 at 11:40 PM.
todoublez is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2020, 04:29 AM   #20
tpulse
Human being with feelings
 
tpulse's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 272
Default

Quote:
Originally Posted by airon View Post
tpulse, you could verify that the knob sends the data the widget expects. I worked off the specs in the manual which were identical to the FP16, but there could be a mistake on my side.

Call up the action CSI edit mode, check the two in and out checkboxes on the right and start moving the knob, and change the .mst if necessary.

If all is well however, then it could be just a mistake in installation or configuration when setting up . Install the package again, more slowly.

I‘ve got an update coming that puts in VCA mode, adds pan width to the big knob and brings in more colour to the automation buttons for shift and alt combos.
I installed the package again and it seems that you've not updated /upload the newest files yet.
in both 8 and 16 files there's still shift+fader for panning
tpulse is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2020, 11:49 AM   #21
cemark
Human being with feelings
 
cemark's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Sweden
Posts: 231
Default

A couple of you have asked about CSI-files for the FPv2.

I have posted my files for the v2 in the CSI thread. Just search my posts and you'll find it.

There are also some files for the v2 over at the Reaper-stash. But I do believe I got a bit further with mine. As usual, YMMV.
cemark is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2020, 01:50 AM   #22
todoublez
Human being with feelings
 
todoublez's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: beijing
Posts: 427
Default

Quote:
Originally Posted by cemark View Post
A couple of you have asked about CSI-files for the FPv2.

I have posted my files for the v2 in the CSI thread. Just search my posts and you'll find it.

There are also some files for the v2 over at the Reaper-stash. But I do believe I got a bit further with mine. As usual, YMMV.
thx mate, after installing ur v2 profile ,I finally got it wrking.
although it still needs to be configured by editing the mst file to fully fit my wrkflow , but so far so good.

very appreciated yo wrk. thank u
__________________
Reaper 6.12 / SWS/S&M: v2.11.0 / Hackintosh OSX High Sierra 10.13.6
i9 9900KS / 8 Cores base:4.0Ghz turbo:5.0Ghz / 64G RAM /
JS_ReaScriptAPI: v1.215 / Ultraschall API: v43220.00
todoublez is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.