Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-20-2020, 12:45 PM   #1
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default Media Explorer bug- MP3 stereo files play MONO via select.track if set to 4ch [FIXED]

If media (2 channel stereo audio files, MP3 format specifically) is played from Media Explorer through the selected track:
1) if the track is set to 2 channels, audio plays stereo ... EXPECTED = OK
2) if the track is set to 4 (and more) channels, audio plays mono! (L+R mix) ... NOT EXPECTED = NOT OK

I believe it's a bug.


Tested on Reaper v6.13 and v6.10

EDIT
Formats tested:
WAV, FLAC, OGG, WavPack ... ok, stereo
MP3 ... comes out as mono

EDIT 2 (20201202):
Confirming that this bug is now completely fixed (for MP3 and also for WAV/WavPack/AIFF) in the +DEV1130 release.

Last edited by akademie; 12-02-2020 at 07:11 PM. Reason: MP3 format specifically, 20201202 - marking as FIXED :)
akademie is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2020, 07:43 AM   #2
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

bump...

Anyone willing to confirm, please?
akademie is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2020, 08:39 AM   #3
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Well, confirming myself after further and further testing on differnet configurations of HW, SW and versions.

Even more info:
(even WAv files are affected in some way, as described below)

Preview audio from Media Explorer thriough selected track fills all channels of that "audition "track with ghost channels audio content!

Examples:

1) Stereo WAV (2-channel) file through 8-channel track ... Left channel of WAV on channel-1 of the track, Right channel of WAV on all following channels of the track - that is on channel 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 - That is, in my opinion, also WRONG

2) Stereo MP3 (2-channel) file throuh the same 8-channel track ... Left+Right channel of MP3 mixed as mono on all channels of the track (= channel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8) , [note: joint stereo vs dual stereo makes no difference]

It is now quite workflow killer for me (am I the only one?) as I do use more than 2 channel tracks because of extended using of sophisticated PM routing for sound synth/design.
akademie is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2020, 04:03 AM   #4
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

And further tests...:
This wrong behavior of Media Explorer is the same in Reaper v5.211, I just tested it few minutes ago.

Note that only format of WAV/FLAC/MP3 that is working correctly is FLAC, where the stereo FLAC audio file plays L/R on 1/2 channels and nothing on any of subsequent channels (3/4, 5/6, etc.)
(While WAV does duplicate the 2nd (or last if multichannel?) audio channel to all subsequent channels of the track selected for preview).
akademie is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2020, 07:34 PM   #5
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Uh, here we go again

The same bug applies also to "Project Media/FX Bay" !!!

Preview "Source Media" through selected track is bugy,
while preview "Media Items" through selected track is working correctly.

(Both "Preview source media through selected track" and "Preview media items through selected track" options enabled, of course)


EDIT (20201127): This part of bug was also solved by fixing the MP3 decoder bug in in v6.17rc2

Last edited by akademie; 11-27-2020 at 03:10 PM.
akademie is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 04:55 PM   #6
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

bumping,
because Media Explorer is extensively worked on in actual pre-relase builds
akademie is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 07:26 PM   #7
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 14,196
Default

Ah this is a bug in the mp3 decoder, fixing!
Justin is online now   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 07:58 PM   #8
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Ah this is a bug in the mp3 decoder, fixing!
great, thank you
akademie is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 02:40 PM   #9
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Hi Justin,
while I can now confirm, that the MP3 bug was fixed in v6.17rc2 (thanks), there is still inconsistency between uncompressed vs compressed formats (which I discovered during editing of the thread - so it's not reflected specifically in the title).

Problem:
While compressed formats output only on appropriate channels, uncompressed ones still output signal of their last valid channel to other conseqent channels of the track (the channels above their valid count) as demonstrated bellow:

WAV .... 1=L, 2=R, 3&more=R
AIF. ... 1=L, 2=R, 3&more=R
WV ..... 1=L, 2=R, 3&more=R

MP3 .... 1=L, 2=R, 3&more=nul
OGG .... 1=L, 2=R, 3&more=nul
OPUS ... 1=L, 2=R, 3&more=nul
FLAC ... 1=L, 2=R, 3&more=nul

(Note: Retested right now in v6.17rc1 vs 6.17rc2, 32bit, Windows)
akademie is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 02:51 PM   #10
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 14,196
Default

Quote:
Originally Posted by akademie View Post
Hi Justin,
while I can now confirm, that the MP3 bug was fixed in v6.17rc2 (thanks), there is still inconsistency between uncompressed vs compressed formats (which I discovered during editing of the thread - so it's not reflected specifically in the title).

Problem:
While compressed formats output only on appropriate channels, uncompressed ones still output signal of their last valid channel to other conseqent channels of the track (the channels above their valid count) as demonstrated bellow:

WAV .... 1=L, 2=R, 3&more=R
AIF. ... 1=L, 2=R, 3&more=R
WV ..... 1=L, 2=R, 3&more=R

MP3 .... 1=L, 2=R, 3&more=nul
OGG .... 1=L, 2=R, 3&more=nul
OPUS ... 1=L, 2=R, 3&more=nul
FLAC ... 1=L, 2=R, 3&more=nul

(Note: Retested right now in v6.17rc1 vs 6.17rc2, 32bit, Windows)
Thanks, we’ll probably address this in the next cycle
Justin is online now   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 03:07 PM   #11
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Thanks, we’ll probably address this in the next cycle
No problem, just reporting to be able to close the bug report as solved
akademie is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 07:06 PM   #12
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,697
Default

Confirming that this bug is now completely fixed (for MP3 and also for WAV/WavPack/AIFF) in the +DEV1130 release.
Thanks Justin

(Just reminding that the fix is not included in official 6.18 yet)
akademie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.