Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2021, 03:06 PM   #1
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default Render meters shows wrong signal for mono stems (FIXED)

==================================================
UPDATE: CONFIRMED the problem is with Tracks with only mono media to mono files where the track is panned right – because the meters in the render window for mono tracks are only showing the L channel signal instead of a summed mono signal.
==================================================
This happens every time I render drums. Output file is just fine, but the OH-R meter is always dead when rendering stems.
UPDATE: Tried changing the track name to see if it made difference - it doesn't.

MacOS 10.15.7
MacBook Pro (16-in, 2019), 2.4GHz 8-Core i9 w/ 32GB 2667MHz DDR4 RAM
Reaper 6.26 (has been happening as far as I can remember (6.xx))


Last edited by JRTaylorMusic; 04-10-2021 at 09:05 AM. Reason: Added Update
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 04:41 AM   #2
swiiscompos
Human being with feelings
 
swiiscompos's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Lausanne (CH)
Posts: 1,193
Default

Quote:
Originally Posted by JRTaylorMusic View Post
This happens every time I render drums. Output file is just fine, but the OH-R meter is always dead when rendering stems.
UPDATE: Tried changing the track name to see if it made difference - it doesn't.

MacOS 10.15.7
MacBook Pro (16-in, 2019), 2.4GHz 8-Core i9 w/ 32GB 2667MHz DDR4 RAM
Reaper 6.26 (has been happening as far as I can remember (6.xx))

My guess is that the render meter shows the first channel from Reaper, which would be the left channel, and your track might be panned 100% to the right?
swiiscompos is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 04:57 AM   #3
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 2,371
Default

Just to check: the actual file is properly rendered?
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1385 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 06:34 AM   #4
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Quote:
Originally Posted by Meo-Ada Mespotine View Post
Just to check: the actual file is properly rendered?
Yes, it seems to be only a graphical issue.
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 06:50 AM   #5
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 2,371
Default

Ok, let's try something.
Create a project in which you paste the drumtrack in question numerous times, so you have the same number of tracks but they all are the problematic drumtrack.
Then render it out like the other project with stems and such.

Do all tracks have now these visual glitches or just one of them?
This will help figuring out, if something in your drumtrack could cause the bug or if it's only one of the shown meters being buggy.
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1385 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 06:55 AM   #6
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Ah!!! You're on to something!!
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 07:01 AM   #7
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 2,371
Default

Ok, now one last test to see, if the audiofile is the problem or track-settings.

Delete all items from this new project but keep the tracks.
Now drag n drop the audiofiles into the project again, so you have all of them inserted, including git, bass, drums, etc.

Now rerender again and see, whether all meters still have the problem again, or only the track that holds now the problematic OH-R-drumtrack.
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1385 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 07:48 AM   #8
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Ah-ha! The problem is with Tracks with only mono media to mono files where the track is panned right – because the meters in the render window for mono tracks are only showing the L channel signal instead of a summed mono signal.

I started from scratch, created new tracks rendered ST NOISE and exploded onto mono tracks. Additionally, I made tracks using Freeze Mono.

This also explains why the last few TOMS tracks in my template exhibit gradually lower signal (though this was less conspicuous since I have gates on those tracks and there was still some signal).


Last edited by JRTaylorMusic; 04-10-2021 at 07:52 AM. Reason: additional info
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 08:51 AM   #9
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 2,371
Default

Yeah, nice! Hope the devs can fix this.
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1385 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 08:51 AM   #10
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Quote:
Originally Posted by Meo-Ada Mespotine View Post
Yeah, nice! Hope the devs can fix this.
Thank you for your help!
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 09:40 AM   #11
swiiscompos
Human being with feelings
 
swiiscompos's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Lausanne (CH)
Posts: 1,193
Default

It's actually not a bug, it's because you're rendering many tracks at the same time it has space to show the left channel. But I agree that this behaviour could be improved, either with an option to always show both channel or with kind of mono sum meter.
swiiscompos is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2021, 10:02 AM   #12
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Quote:
Originally Posted by swiiscompos View Post
It's actually not a bug, it's because you're rendering many tracks at the same time it has space to show the left channel. But I agree that this behaviour could be improved, either with an option to always show both channel or with kind of mono sum meter.
No – as you can see in the screen captures, it has no problem showing stereo channels, and any truncation only occurs at the bottom of the window where tracks exceed the window size. Furthermore, since it properly shows a single channel for mono tracks as would be expected, yet the displayed signal is that of a St-L channel rather than a summed mono appropriate for a mono track, it is clearly unintended behavior and thus a design mistake/oversight which I consider a bug.
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2021, 11:03 AM   #13
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

Same problem when Freezing mono tracks.
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2021, 04:26 PM   #14
Crashwaggon
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 173
Default

Yeah, this has frightened me several times. Been this way for ages.
Always happens on any mono source that's panned hard right.
Thought I had done something wrong, but the resulting files were fine after checking.
Aware of it now so it doesn't really bother me, but it can scare a few newbs quite easily and should be fixed.
Crashwaggon is online now   Reply With Quote
Old 04-13-2021, 04:43 PM   #15
JRTaylorMusic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Location: Austin, TX
Posts: 119
Default

It’s a problem for me because I render 24bit stems so would really like to know if there’s any clipping.
JRTaylorMusic is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2021, 03:06 AM   #16
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 2,371
Default

See 6.28rc1,which should fix the issue.
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1385 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.