Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2021, 07:42 AM   #1
sockmonkey72
Human being with feelings
 
sockmonkey72's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: Berlin
Posts: 2,001
Default Note-offs not sent on seek (FIXED)

Trying to get some attention for this bug again. Here's the short and sweet:



1. New Track with external MIDI routing
2. New MIDI Item
3. A note event
4. Playing the item and stopping will correctly cause a note-off to be sent
5. Playing the item and seeking will NOT send a note-off

Yes, there's a workaround (ReaControlMIDI), but concern troll that I am, the workaround is unintuitive and undocumented and until users discover it, the use case of external MIDI hardware is simply broken in a fairly basic way.

Please consider fixing this, I keep running into it (I have a lot of external MIDI hardware), despite various attempts to automate the workaround. Thank you!

Last edited by sockmonkey72; 02-21-2022 at 11:38 AM.
sockmonkey72 is online now   Reply With Quote
Old 02-21-2022, 08:09 AM   #2
sockmonkey72
Human being with feelings
 
sockmonkey72's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: Berlin
Posts: 2,001
Default

It's been a few point versions, bumping this again. The ReaControlMIDI workaround does not work consistently, there are still situations where seeking causes MIDI note-offs to be dropped, even with a VST on the FX chain.

As mentioned elsewhere, with a custom VST on the FX chain analyzing the MIDI stream, I can see that REAPER is generating a note-off on seek, but it is not leaving REAPER.

I do not have the tools to determine whether the problem is at the output of the track, or in CoreMIDI. But you do.

Thank you, I hope you'll take a few moments to investigate this. Hanging notes suck.

Last edited by sockmonkey72; 02-21-2022 at 08:34 AM.
sockmonkey72 is online now   Reply With Quote
Old 02-21-2022, 08:28 AM   #3
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 24,813
Default

+1 from me, this is very annoying for anyone sequencing hardware synths.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2022, 09:45 AM   #4
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 15,801
Default

Looking at this, I assume you have "send all-notes-off on reset" for the hardware unchecked?
Justin is online now   Reply With Quote
Old 02-21-2022, 09:59 AM   #5
sockmonkey72
Human being with feelings
 
sockmonkey72's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: Berlin
Posts: 2,001
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Looking at this, I assume you have "send all-notes-off on reset" for the hardware unchecked?
Yes, I do at the moment, but the state of that switch has no effect on this behavior (all notes off is often ignored by hardware devices, which is why I generally turn it off).

Thank you for looking into it!
sockmonkey72 is online now   Reply With Quote
Old 02-21-2022, 11:38 AM   #6
sockmonkey72
Human being with feelings
 
sockmonkey72's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: Berlin
Posts: 2,001
Default

Appears to be fixed in v6.49+dev0221.

Squeak!
sockmonkey72 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.