Old 01-11-2012, 04:12 PM   #1
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default MIDI Record ?

Hey Guys,

When recording a new MIDI item all 16 channels get sent a reset message for Volume and Pan as can be seen in this pic. Does anyone know if there is a way to turn this off? This is causing me many problems as well as much aggravation. That's 32 unwanted messages being sent per routed track. If I have 2 MIDI trks going to one record trk that's 64 unwanted messages. So you can see how these unwanted messages can add up quickly.

Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 04:56 PM   #2
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 10,439
Default

Hey Anton9, that's never happened to me, I get no pre CC events unless I send them with my keyboard. IF your recording this with your keyboard I would think it must be coming from there.
Tod is online now   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 05:22 PM   #3
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default

No this is when recording MIDI output from one track to another. Thanks to your reply it made me think about how I have it set up and I think I found the culprit. I think it's S&M-MIDIReaRoute that is causing the problem. Even if I set it to only one chan. it still spits out reset messages for all chans.

Thanks
Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 05:53 PM   #4
chriscomfort
Human being with feelings
 
chriscomfort's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: NYC
Posts: 1,722
Default

Yes, I've seen this before. I can't remember all the circumstances, but I'm pretty sure it actually came from something in Reaper. One of the plug ins. Maybe ReControlMIDI itself. I can't remember.
__________________
http://chriscomfortmusic.com
chriscomfort is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 11:52 PM   #5
gibi25
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2010
Location: France
Posts: 2,345
Default

In options/preferences/midi devices, try unticking the "on stop/play reset CC" ?
gibi25 is online now   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 02:29 AM   #6
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default

Quote:
Originally Posted by gibi25 View Post
In options/preferences/midi devices, try unticking the "on stop/play reset CC" ?
Yeah that's the first thing I checked when I ran into this problem..., but that has no effect on this situation. Thanks anyway
Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 05:28 AM   #7
Jeffos
Mortal
 
Jeffos's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: France
Posts: 1,969
Default

Quote:
Originally Posted by Anton9 View Post
I think it's S&M-MIDIReaRoute that is causing the problem.
hey Anton, there is no way MIDIReaRoute (or MIDItoReaControlPath) can generate such events.

native thing, me thinks: I can reproduce this when the track's fader & pan knobs are linked to MIDI vol/pan (when linked, fader & knob send CC events, which get recorded when in Record Output mode as well as reset CCs messages discussed here).
Jeffos is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 02:51 PM   #8
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default

Jeffos,

Hey.., thanks for looking into this.
Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 03:27 PM   #9
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 16,514
Default

It's down to the Send:

[img]http://img822.**************/img822/1352/r414dssendvolpan.png[/img]

Uploaded with **************

-- track 2 has a single note in as MIDI clip
-- I routed track 2 to track 3
-- I recorded the output of track 3
-- the clip on track 3 has 16 Volume and Pan messages

No FX, nothing else here.
__________________
DarkStar ... interesting, if true. Inspired by ...

My top 40 FRs, as voted by you (updated for August 2016)
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 03:43 PM   #10
Mr. Data
Human being with feelings
 
Mr. Data's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Location
Posts: 5,204
Default

I tried the same yesterday, but without a note, as DarkStar did, and I got only the typical reset events. Probably you send from one track to the other, having "all" selected instead on the receive. Didn't try it though.


-Data
__________________
German Language Pack for REAPER? Get it here!
Deutsche Sprachdatei für REAPER? Hier zu haben!
Mr. Data is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2012, 04:49 PM   #11
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default

Quote:
Originally Posted by Mr. Data View Post
Probably you send from one track to the other, having "all" selected instead on the receive. Didn't try it though.
Mr. Data is correct about this.., as I have already tried that as well.
Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2012, 12:09 PM   #12
Anton9
Human being with feelings
 
Anton9's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Earth
Posts: 1,314
Default

This problem has been resolved with much thanks to Jeffos.

Quote:
Originally Posted by Jeffos View Post


As you can see, when you set no audio to your MIDI send, that option is automatically enabled for that routing (button -> green). If you disable it, no extra reset CC messages will be sent.
Anton9 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2012, 03:21 PM   #13
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 10,439
Default

Quote:
Originally Posted by Anton9 View Post
This problem has been resolved with much thanks to Jeffos.
Heh heh, I wondered what that was for...
Tod is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.